Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
04
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: PMI
Soort:

NEVI PMI daalt verder

NEVI PMI daalt verder

De NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI) daalde van 52,7 in februari naar 52,5 in maart. bedraagt. Daarmee ligt het PMI op het laagste niveau sinds juni 2016, terwijl ook de inkoopprijsinflatie haar laagste punt in 2,5 jaar behaalde. Nederland hoort met deze cijfers tot de betere presteerders in de Eurozone; haar gemiddelde PMI bedraagt 49,3.

Een PMI-score boven de 50 duidt op economische groei, en de onderliggende cijfers zijn niet slecht. Na een stagnatie in de eerste maanden van dit jaar is het aantal exportorders in maart toegenomen, terwijl producenten opnieuw hun personeelsbestanden hebben uitgebreid, zij het wel in de geringste mate sinds juni 2016. Daarnaast namen de inkoopactiviteiten wederom toe en steeg de voorraad ingekochte materialen voor de 36ste maand op rij.

Adempauze
Bart Vos, hoogleraar inkoopmanagement aan de Universiteit van Tilburg, wijst er wel op dat het aantal nieuwe orders bij Nederlandse productiebedrijven nagenoeg tot stilstand is gekomen. Ook het nieuws dat DAF de productie terugschroeft past volgens hem bij deze trend, evenals de waarschuwing van ASML voor een dip op de chipmarkt. Toch benadrukt Vos dat deze signalen geen reden zijn voor paniek. “2018 was voor veel bedrijven een topjaar. Een soort adempauze is dan niet gek en mogelijk zelfs goed.”

Brexit
Spannender zijn volgens Vos de Brexit-onderhandelingen. Een harde Brexit is nog altijd mogelijk en dat zou niet gunstig uitpakken voor het Nederlandse bedrijfsleven. Nederland exporteert voor 35 miljard euro aan goederen naar het Verenigd Koninkrijk. Daarentegen is het wel positief, zo stelt de hoogleraar, dat China en de VS weer aan het praten zijn over een handelsakkoord

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.