Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
03
08
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossiers: Inkoop, NEVI
Soort:

“Industrie groeit door ondanks stijgende inkoopprijzen”

“Industrie groeit door ondanks stijgende inkoopprijzen”

“Heeft de Nederlandse industrie last van de discussies over de Grexit? Is de invloed van de stagnerende groei in China al te merken in ons land?”, vraagt Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven, zich af. “Op grond van de NEVI Purchasing Managers Index (PMI) lijkt de Nederlandse Industrie van dit alles weinig last te hebben. De NEVI PMI over juli kwam uit op een mooie waarde van 56.0, iets lager dan vorige maand (56.2).” Een waarde van hoger dan 50 duidt op toename van de bedrijfsactiviteiten ten opzichte van voorgaande maand.

Het aantal nieuwe orders dat bij de Nederlandse productiebedrijven geplaatst werd, steeg in juli opnieuw. “De vraag naar industriële producten is nog steeds groot”, vervolgt Van Weele. “Zowel uit het buitenland (59.2) als uit ons eigen land (56.3). Reden hiervan is onder andere het succes van nieuwe producten en uitbreidingen van het assortiment. Daarnaast is de grote vraag ook veroorzaakt door de sterke dollar en de beperkte doorberekening van inkoopprijsstijgingen in de verkoopprijzen.”

Toenemende vraag werknemers
Vooral producenten van kapitaalgoederen en consumentenartikelen zien hun omzet toenemen. “Datzelfde geldt voor bedrijven die naar de Verenigde Staten exporteren. Een gevolg hiervan zijn de hoge productiebezettingen, die zich vertalen in een toenemende vraag naar werknemers. De uitzendbranche kent op dit moment groeicijfers van zes tot zeven procent”, aldus Van Weele.

Inkoopprijzen baren zorgen
“Wel baren de inkoopprijzen van grondstoffen en halffabricaten enige zorgen, alsmede de levertijden van leveranciers die nog steeds verder oplopen”, zegt de hoogleraar. Door inkoopmanagers werd een melding gemaakt van hogere grondstofprijzen, met name voor kunststoffen. In sommige gevallen werden de hogere inkoopkosten toegeschreven aan de ongunstige wisselkoersen.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.