Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
12
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koen Bugter
Dossiers: Inkoop, Onderzoek
Soort:

NEVI PMI: Inkoopprijzen dalen nog steeds

De NEVI PMI® steeg naar het hoogste cijfer in negen maanden: van 53.0 in oktober naar 54.6 in november. De Nederlandse producenten kregen in november opnieuw te maken met een daling van de gemiddelde inkoopprijzen. Deze laatste daling was licht, maar wel de grootste sinds april. De respondenten maakten in deze onderzoeksperiode regelmatig melding van lagere prijzen voor olie en staal.

De productie nam volgens PMI in de grootste mate toe sinds mei, onder meer als gevolg van de sterkere stijging van het aantal nieuwe orders. Deze stijging was de grootste in tien maanden. Ook het aantal export orders bleef toenemen en deze stijging was de grootste sinds februari, zo schrijft NEVI.

Werkgelegenheid stijgt
Ondanks deze stijgingen, bleef de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk dalen. Deze daling was de elfde op rij en de grootste sinds mei 2013. De werkgelegenheid steeg opnieuw, zij het bescheiden. De hoeveelheid ingekochte grondstoffen en halffabricaten steeg opnieuw en wel het sterkst in negen maanden. De voorraad ingekochte materialen daalde  licht. De levertijden waren opnieuw langer. De verkoopprijzen waren eveneens lager, al was de daling gering en de kleinste in vier maanden.

Toename nieuwe orders
Het aantal nieuwe orders dat bij de productiebedrijven in Nederland geplaatst werd, steeg in november voor de zeventiende opeenvolgende maand. De toename was aanzienlijk en de grootste sinds januari. De verbetering van het consumentenvertrouwen en de introductie van nieuwe producten werden door de panelleden genoemd als factoren die hadden bijgedragen aan de stijging van het aantal orders.

 

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.