Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
07
15
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koen Bugter
Dossiers: Inkoop, NEVI, PMI
Soort:

NEVI PMI: 'Opnieuw langere levertijden'

NEVI PMI: 'Opnieuw langere levertijden'

De inkoopactiviteiten namen de afgelopen maand in de grootste mate toe sinds januari 2014. De voorraad ingekochte materialen steeg licht, na dertien maanden van daling. De levertijden werden opnieuw langer. Dat blijkt uit de NEVI PMI® waar het indexcijfer van 55.5 naar 56.2 stijgt in juni.

De inkoopprijzen stegen voor de derde maand op rij, deze maand sterk en in de grootste mate sinds april 2012. De verkooprijzen waren voor de eerste keer in drie maanden hoger. De stijging was matig, maar wel de grootste in drie jaar.

Toename nieuwe orders
De voorraad gereed product daalde het sterkst in meer dan twee jaar. De toename van de werkgelegenheid zette stevig door en was deze maand de grootste in vier jaar.
De productie nam in juni voor de zesentwintigste maand op rij toe. Dit was de grootste stijging sinds februari 2014. Deze groei kwam door een verdere toename van de nieuwe orders, zowel uit het binnen- als uit het buitenland. De groei van de buitenlandse orders was de grootste in anderhalf jaar. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk bleef grotendeels onveranderd.

Sterke vraag grondstoffen
Staan alle lichten nu op groen voor de Nederlandse industrie? Arjan van Weele, NEVI-hoogleraar Inkoopmanagement aan de Technische Universiteit Eindhoven geeft op die vraag antwoord:  “Helaas is dat niet het geval. Wat ik al eerder had verwacht, vindt nu plaats: er is gezien de sterke vraag naar grondstoffen en halffabrikaten sprake van sterke inkoopprijsinflatie (juni: 61.0). Stijgende inkoopprijzen worden natuurlijk doorberekend in hogere verkoopprijzen en die zullen als dat zo door gaat op termijn de groei gaan afremmen. Maar zover is het nu nog niet. De Nederlandse industrie gaat een mooie zomer tegemoet. Geen enkele reden om mijn rapportcijfer te herzien: ook voor juni een mooie 8.0.”

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.