Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
05
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Nancy van Bemmel
Dossier: PMI
Soort:

NEVI PMI: groei industrie laat inkoopprijzen stijgen

NEVI PMI: groei industrie laat inkoopprijzen stijgen

De Nevi Purchasing Managers Index (PMI) laat in april een mooie groei zien. In maart was de PMI nog 52.5, tegenover 54.0 in april. Dit is het hoogste cijfer in drie maanden en wijst op een betere prestatie van de industrie. De inkoopprijzen stegen deze maand daarnaast aanzienlijk. Een kwart van de panelleden maakte melding van hogere inkoopprijzen, welke worden toegeschreven aan de zwakke wisselkoers van de euro, ten opzichte van de dollar.

“Export orders, vooral naar de VS in verband met de zwakke euro, maar ook de binnenlandse vraag namen beide wederom sterk toe”, vertelt Arjan Weele, hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven. “Dit resulteerde in een hogere productiebezetting en daarmee ook hogere inkoopvolumes van grondstoffen, halffabricaten en componenten.”

Hogere inkoopvolumes
“Inkopers kregen het daarnaast in de maand april aanmerkelijk drukker”, voegt Weele toe. “Hogere inkoopvolumes leiden in de regel tot hogere inkoopprijzen en dat is ook nu het geval: de inkoopprijsindex kwam uit op 54.0. Maar deze prijsstijgingen werden door bedrijven nog niet vertaald in hogere verkoopprijzen en hogere marges. Dit is de reden dat ik verwacht dat de groei de komende maanden nog wel even zal aanhouden. Best bijzonder, want we hebben nu al bijna twee jaar te maken met een continue groei van onze industrie.”

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Reacties:

  • Anoniem | 09-05-2015 om 19:43

    Elk voordeel heeft ook weer een nadeel blijkt maar weer. In dat geval voor inkoop stijgende prijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.