Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
08
06
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Economie
Soort:

NEVI/DPA PMI naar recordhoogte

Met een julicijfer van 59.9. hoger dan 58.5 in juni. wijst de seizoensmatig aangepaste NEVI/DPA PMI® op de sterkste uitbreiding van de Nederlandse productiesector in de geschiedenis van dit onderzoek. De PMI-index is nu dertien achtereenvolgende maanden boven de kritieke nulgroeilijn van 50.0 gebleven.

De groei was in juli het hoogst van de afgelopen vierenzeventig maanden. dankzij een grote verkooptoename en een duidelijke groei van het aantal ontvangen nieuwe orders. De robuuste marktvraag en de voortgaande heropleving van het aantal nieuwe orders uit binnen- en buitenland leidden tevens tot de grootste werkgelegenheidsgroei van de afgelopen zes jaar.

De toenemende nieuwe orders verhoogden de druk op de productiecapaciteit van de bedrijven. wat de grootste verlenging van de levertijden uit de geschiedenis van dit onderzoek te zien gaf. Een aantal bedrijven trachtte deze vertragingen bij de leveranciers te omzeilen door een buffervoorraad van grondstoffen aan te leggen.

Tegelijk noteerden de panelleden in juli een duidelijke inkrimping van de voorraden gereed product. Zij schreven dit toe aan de inspanningen van de bedrijven om deze opgelopen achterstanden in hun fabrieken in te lopen door direct uit voorraad te leveren. Desondanks steeg de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk nu voor de achtste achtereenvolgende maand. Deze stijging was de grootste sinds deze informatie voor het eerst in oktober 2002 werd verzameld.

De toegenomen aankoopactiviteit heeft daarnaast bijgedragen tot een snelle stijging van de inkoopprijzen. met name van grondstoffen en brandstof. Hoewel de gemiddelde inkoopinflatie in juli een duidelijke piekwaarde bereikte. konden de Nederlandse producenten een groot gedeelte van deze stijgende kosten compenseren door de verkoopprijzen flink te verhogen.

Bron: NEVI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.