Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
10
09
10
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Gerrit Jan Tempelman
Dossier: Index / overzicht / marktplaats / overig
Soort:

Nieuwe aanbestedingswet is gemiste kans

De nieuwe aanbestedingswet die deze zomer naar de Tweede Kamer werd gestuurd, heeft geen enkel effect in de strijd tegen oneerlijke concurrentie. Dat stellen twee Nederlandse hoogleraren.

Volgens Barbara Baarsen, bijzonder hoogleraar marktwerking en mededingingseconomie, en bijzonder hoogleraar aanbestedingsrecht Elizabeth Manunza neemt de nieuwe wet het bestaande wantrouwen tegenover openbare aanbestedingen niet weg. Dit stellen ze in een opiniestuk in het Financieele Dagblad.

Negatieve beeldvorming

Binnen politiek en media zou de regeling keer op keer in verband worden gebracht met administratieve lasten. Baarsen en Manunza denken dat de kostenbesparende effecten van aanbestedingen onze economie juist kunnen aanjagen. ‘Maar helaas veranderen de nieuwe regels niets aan de negatieve beeldvorming. Een gemiste kans,’ zo schrijven ze.

Daarnaast missen Baarsen en Manunza de garantie dat alle relevante bepalingen met de Aanbestedingswet ook daadwerkelijk worden nageleefd. De beide hoogleraren zijn van mening dat juist die voorwaarde veel prioriteit verdient. Uit cijfers van 2008 zou blijken dat bijna een derde van de ondernemers niet aan de aanbestedingsregels heeft voldaan. Baarsen en Manunza roepen de minister van Economische Zaken nu op om zijn wetsvoorstel nog eens onder de loep te nemen en krachtiger te onderbouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.