Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
29
03
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Anniek Finkers
Dossier: Inkoop
Soort:

Nieuwe aanbestedingswet per 1 april: geen moeite voor professionele inkoper

Inkopers wachten er al acht jaar op en het is nu eindelijk bijna zover: per 1 april treedt de nieuwe Aanbestedingswet in werking. Deze wet biedt ondernemers meer kans om overheidsopdrachten binnen te slepen. “Professionele inkopers zullen weinig moeite hebben met de aangescherpte regels”, zo zegt hoogleraar Inkoopmanagement Jan Telgen. 
De nieuwe Aanbestedingswet moet het gunnen van overheidsopdrachten aan bedrijven beter laten verlopen. De wet moet ervoor zorgen dat mkb-bedrijven en zzp’ers meer kans krijgen op overheidsopdrachten. Ook moet de wet de concurrentie tussen bedrijven bevorderen en de administratieve lasten verlagen bij het deelnemen aan aanbestedingen.

Veranderingen
Een nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijn wordt waarschijnlijk nog dit jaar van kracht, maar de gevolgen daarvan zijn nog niet in de nieuwe Nederlandse wet opgenomen. Dit moet binnen twee jaar alsnog gebeuren en dan zal dus ook deze wet veranderen.

In tegenstelling tot de huidige regelgeving kent de nieuwe Aanbestedingswet ook regels voor opdrachten die onder de Europese drempelwaarden vallen. Proportionaliteit is een belangrijk begrip in de nieuwe Aanbestedingswet. Dit betekent bijvoorbeeld dat de eisen die aan ondernemers worden gesteld in verhouding moeten staan met de opdracht, maar ook dat de gekozen procedure moet passen bij de omvang van de opdracht

Nederlands initiatief
De Nederlandse overheid is al jaren bezig met het in elkaar zetten van deze nieuwe Aanbestedingswet. Inkopers zitten er dan ook al lang op te wachten, maar volgens Jan Telgen, hoogleraar Inkoopmanagement aan de Universiteit Twente, zal de impact van de nieuwe wet niet heel groot zijn. “Deze wet is niet gemaakt om veranderingen in de Europese richtlijnen te implementeren. Het gaat vooral om het verbeteren binnen bestaande kaders.”

Eigen verklaring
Met het van kracht worden van de nieuwe wet kunnen ondernemers door middel van een eigen verklaring aangeven dat ze voldoen aan de gestelde eisen. Met de oude regelgeving moesten ze originele bewijsstukken verzamelen en aanleveren, wat veel tijd en moeite kostte. De eigen verklaring maakt het voor ondernemers gemakkelijker om mee te doen aan een aanbesteding. “Dit vind ik een positief punt in de nieuwe wet”, zo zegt Telgen. 

Wie merken er het meest van?
Met de invoering van de Aanbestedingswet moeten inkopers veel beslissingen verantwoorden. Voor organisaties die hun inkoopfunctie nog niet zo professioneel ingericht hebben kan dit een struikelblok vormen. “Professionele inkopers zullen geen moeite hebben met de aangescherpte regels, maar niet-professionele inkopers ondervinden waarschijnlijk wel moeilijkheden. Professionals zijn gewend om hun keuzes te motiveren en zijn hier goed in, maar inkopers die minder professioneel zijn hebben hier minder ervaring mee.”, zegt Telgen. 

Roadshow
Vanaf 23 april start een roadshow over de gevolgen van de Aanbestedingswet. NEVI organiseert deze in samenwerking met Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen. Inkopers kunnen trainingen volgen over hoe ze om moeten gaan met de nieuwe wet. De trainingen zijn behalve voor inkopers ook bedoeld voor bestuurders, managers, leidinggevende, juristen en projectmedewerkers. De Aanbestedingswet heeft immers ook gevolgen voor hen. De trainingen zijn tot 4 juli te volgen op verschillende locaties in Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.