Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
06
11
14
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Nieuwe aanbestedingswet werpt vruchten af

Anderhalf jaar na de invoering van de nieuwe aanbestedingswet, merken kleine en middelgrote aannemers in de bouwnijverheid dat de regels beginnen te werken. De overheid is transparanter over het aanbestedingsproces en biedt kleinere bedrijven meer kans door opdrachten minder te clusteren, zo blijkt uit de derde halfjaarlijkse monitor van de nieuwe aanbestedingswet.

De overheid maakt vaker dan in het verleden de prijs openbaar, waarvoor zij projecten gunnen aan bedrijven. Bovendien wordt de kwaliteit van de offertes belangrijker gevonden dan de prijs. Dit was ook een van de doelstellingen van de nieuwe wet.

Minder geclusterd
Een ander doel van de wet is dat midden- en kleinbedrijf meer kansen krijgen op overheidsopdrachten. Overheden bieden opdrachten minder geclusterd aan en dit geeft kleinere bedrijven meer kans.

Invloed Europese richtlijn
Voorzitter Daan Stuit van de ondernemersorganisatie MKB Infra stelt tegenover het Financieel Dagblad dat de nieuwe Europese richtlijn van overheidsbestedingen hierop van invloed is. ‘Die richtlijn verplicht om bijna iedere opdracht, die op valt te delen, ook moet worden opgedeeld.’

Hoge offertekosten
De hogere kosten voor het maken van een offerte, die ontstaan door de nieuwe wetgeving, blijft wel een aandachtspunt. Volgens de nieuwe aanbestedingswet geldt het ‘EMVI-tenzij’- principe. De overheid moet de opdracht gunnen op basis van de Economische Meest Voordelige Inschrijving, tenzij er goede argumenten zijn waarom toch op de laagste prijs wordt gegund. Door EMVI stijgen de offertekosten met gemiddeld 46%.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Reacties:

  • Anoniem | 09-11-2014 om 12:02

    Voor wie stijgen de offertekosten met 46 (!)% en hoe is dit getal opgebouwd?

  • Anoniem | 10-11-2014 om 10:28

    Geen verwijzingen naar bronnen en erg kort door de bocht allemaal. Alleen al nette linkjes naar rapporten of onderzoeken zouden bovenstaand bericht kwalitatief verbeteren. Ik gok dat het bericht gebaseerd is op de meest recente Aanbestedingsmonitor van MKB Infra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.