Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
09
05
07
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Global
Soort:

Nieuwe Europese wet laat aanbesteding ov vrij

Nederlandse stadsregio’s worden mogelijk niet verplicht om het openbaar vervoer aan te besteden. Het Europese Parlement stemt deze week over een verordening die de keuze van alternatieve methoden vrijlaat. Staatssecretaris Tineke Huizinga heeft echter laten weten dat zij niet van plan is om ook de Nederlandse wet aan te passen.


De verordening personenvervoer. waarover deze week wordt gestemd. houdt volgens bronnen in Brussel rekening met de Nederlandse situatie. Daarin wordt de vervoersconcessie uitgegeven door de stadsregio. Wel worden er door Brussel stevige eisen gesteld aan de zeggenschapsverhoudingen tussen de stadsregio. het vervoersbedrijf en de gemeente.

Huizinga heeft een andere interpretatie van de Europese regelgeving. Volgens haar is aanbesteding wel verplicht en verandert de verordening personenvervoer daar niets aan. Hoewel ze te maken heeft met groeiende oppositie in de Kamer wil Huizinga geen wijzigingen in de wet aanbrengen die marktwerking in het openbaar vervoer schrapt. Die opstelling is Huizinga op kritiek van Nederlandse europarlementariërs komen te staan. In het Financieel Dagblad van maandag verwijten Janine Hennis-Plasschaert (VVD) en Erik Meijer (SP) Huizinga ervan de Kamer op het verkeerde been gezet te hebben. Volgens hen heeft Huizinga Europa misbruikt in het debat: "Nederland heeft de vrijheid om zelf te bepalen of er wordt aanbesteed of niet. Huizinga heeft voldoende argumenten in handen om marktwerking in het openbaar vervoer te verdedigen."
Huizinga komt binnenkort met een brief over de Europese regelgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.