Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
21
09
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Supply Chain
Soort:

Retailers ontevreden over samenwerking met leveranciers

Retailers ontevreden over samenwerking met leveranciers

Retailers stellen dat leveringen regelmatig te laat aankomen en onvolledig zijn. Mede daarom geeft een kwart van hen de samenwerking met leveranciers uit de voedingsmiddelen industrie een onvoldoende. Dat blijkt uit een onderzoek van Nyenrode Business Universiteit, uitgevoerd in samenwerking met Slimstock.

Nyenrode heeft in haar onderzoek 26 voedsel retailers opgenomen. Samen geven ze de samenwerking met hun toeleveranciers een mager zesje. Volgens Jack van der Veen, hoogleraar supply chain management, komt dit doordat er maar weinig bereidheid is om keteninformatie te delen.

Informatie delen
Volgens het onderzoek zeggen retailers bereid te zijn informatie met leveranciers te delen. In de praktijk geven ze leveranciers echter vooral informatie over promoties en toekomstige bestellingen. Slechts 27% geeft aan ook zogeheten Point-Of-Sale data te delen. Juist deze gegevens, die inzicht bieden in de transacties van consumenten, kunnen volgens de onderzoekers leveranciers helpen om de keten te verbeteren.

Efficiency
Van der Veen stelt dat het onderzoek de vraag oproept of de keten wel is ingericht op flexibiliteit. Het grote aantal capaciteits- en flexibiliteitsproblemen geven volgens hem aan dat de keten misschien wel teveel door efficiency wordt gedreven. Ook de terughoudendheid rond POS-data baart hem zorgen. “De essentie van een goed werkende supply chain is dat die geheel door de consumentenvraag wordt gedreven.”

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.