Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
20
10
09
Redactie
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Redactie
Dossier: Inkoop
Soort:

NMa veegt bezwaren inkoopsamenwerking zorg van tafel

De NMa heeft Intrakoop in het gelijk gesteld ten aanzien van bezwaren van de Federatie Textielbeheer Nederland (FTN) tegen de aanbesteding textielvoorziening.

Er was een klacht tegen Intrakoop ingediend door de Federatie Textielbeheer Nederland (FTN). De FTN maakte bezwaar tegen een aanbesteding die Intrakoop namens de zorginstellingen deed voor de textielverzorging. De NMa heeft geoordeeld dat gezamenlijk inkopen normaal gesproken niet zal leiden tot een beperking van de mededinging en dat daarvan in het geval van Intrakoop zeker geen sprake is. De NMa stelt zelfs dat inkoopovereenkomsten dikwijls mededingingsbevorderend werken en de uiteindelijke consument ten goede komen.

Intrakoop kan dus doorgaan met het gemeenschappelijk inkopen en aanbesteden, ook waar het textielverzorging betreft. Op dit moment loopt daarvoor een traject waarin voor een bedrag van 4,5 miljoen euro op jaarbasis wordt aanbesteed. Dat is nog maar een klein deel van de bijna 300 miljoen euro die de zorg in totaal aan textielverzorging besteedt.

Frank Kaptein, directeur van Intrakoop, reageerde tevreden op de beslissing. “Het verbaasde ons dat er juist vanuit deze branche, die grotendeels wordt bepaald door slechts twee zeer grote aanbieders, een klacht kwam tegen onze wens om gemeenschappelijk in te kopen. Juist gezien de monopolistische trekjes die de markt voor textielverzorging heeft, zou je verwachten dat de aanbieders een bundeling van de inkoopkracht zouden begrijpen en waarderen. De FTN had een lijst met bezwaren tegen die krachtenbundeling door de zorg opgesteld. Al deze bezwaren zijn door de NMa ongegrond verklaard en dat is voor de marktwerking een goede zaak”.

“Binnen deze markt gaan we uiteraard door met het traject waarmee we al bezig waren en ik verwacht op afzienbare termijn nog veel meer aanbestedingen voor textielverzorging. In totaal wordt er via de coöperatie al voor circa 500 leden met 4.800 locaties gemeenschappelijk ingekocht. Textielverzorging is nu nog een klein deel, maar dat kan in de komende periode snel groeien. Juist op zo´n miljoenenmarkt, die zoals gezegd monopolistische trekjes vertoont, is het zaak om inkoopkracht te bundelen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.