Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
23
02
12
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Suzanne Wijers
Dossier: Inkoop
Soort:

NMa: Zorginstellingen kunnen efficienter inkopen

Zorginstellingen kunnen een optimaal aanbod en kostenbesparingen realiseren door hun krachten te bundelen en  meer druk uit te oefenen op fabrikanten en leveranciers.
Zo zouden zij meer gebruik kunnen maken van inkoopcombinaties en openbare aanbestedingen. Tot die conclusie komt Henk Don, bestuurslid van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

De NMA en het Ministerie van VWS lieten onderzoeksbureau Ecorys een sectorstudie medische hulpmiddelen uitvoeren met betrekking tot de inkoop van röntgenapparatuur, kunstheupen, mondkapjes en stomamateriaal. Met het onderzoek wilden de partijen meer inzicht verkrijgen in de structuur en werking van de markt.

Onderhandelingspositie
Naar aanleiding van het onderzoek meldt de NMa tevens dat Nederlandse zorginstelling een voorbeeld zouden kunnen nemen aan Duitsland. In de Duitse markt wordt gebruik gemaakt van grote inkoopcombinaties die soms wel honderd ziekenhuizen vertegenwoordigen. Daardoor ontstaat een betere onderhandelingspositie. Ook maken Duitse ziekenhuizen gebruik van zelfstandige commerciële inkooporganisaties die namens hen onderhandelingen voeren.

Zorgverzekeraars
Uit het rapport komt verder naar voren dat er vaak gebrekkige informatie is over de prijs en kwaliteit van de hulpmiddelen. Hierdoor is het voor inkopers, specialisten en directie moeilijk om een goede beslissing ten aanzien van de aankoop te nemen. Ook de rol van verzekeraars is bij de inkoop van medische hulpmiddelen zeer beperkt. Volgens het rapport zouden zij zich met name richten op de uiteindelijke prijs en kwaliteit van de zorgverlening, terwijl aan inkoopzijde ook voordelen te behalen zijn op de kosten. Ecorys adviseert de zorgverzekeraars dan ook te onderzoeken of zij hun rol op dit gebied kunnen vergroten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.