Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
29
06
15
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Koen Bugter
Dossier: Inkoop
Soort:

NZa: overheid kan dure medicijnen inkopen

De Nederlandse overheid zou dure medicijnen centraal kunnen inkopen, bij voorkeur met andere Europese overheden. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit in een rapport over de toegankelijkheid en betaalbaarheid van dure geneesmiddelen. Zo zouden de prijzen van dure medicijnen naar beneden komen.

De NZa vindt verder dat de prijs van een middel omlaag moet als meer patiënten het krijgen voorgeschreven. De NZa heeft haar onderzoek uitgevoerd samen met experts en instellingen zoals ziekenhuizen en wetenschappelijke verenigingen. 

Gezamenlijk inkopen
Door gezamenlijk in te kopen "dient er een sterke inkoopmacht te ontstaan die de toegankelijkheid en betaalbaarheid van nieuwe innovatieve middelen waarborgt", staat in het rapport. Als het niet lukt om Europees in te kopen, zouden ziekenhuizen, zorgverzekeraars, artsen en apothekers volgens de NZa binnen Nederland veel meer samen moeten optrekken bij de inkoop van dure medicijnen.

Prijzen hoog
Nu is het vaak zo dat dure geneesmiddelen toegelaten worden voor kleine aantallen patiënten met een specifieke aandoening. Daardoor zijn de prijzen hoog. Daarna wordt de toelating van zo'n medicijn vaak uitgebreid voor meer indicaties en krijgen niet een paar honderd maar duizenden patiënten het middel. Dat meldt NOS. In dat geval zou de prijs van de middelen verlaagd moeten worden, vindt de NZa. 

Wettelijke verplichting
Er zou voor dure geneesmiddelen een wettelijke maximumprijs moeten komen, meent de NZa. Daarnaast adviseert het om vóór geneesmiddelen op de markt worden toegelaten, beter te beoordelen of de gevraagde prijs redelijk is. Daarvoor moeten fabrikanten de prijzen eerder bekendmaken dan ze nu doen. NZa zegt daarom in haar rapport: "Onderzoek hoe fabrikanten gedwongen kunnen worden informatie bekend te maken over de prijs van nieuwe geneesmiddelen. Ook een wettelijke verplichting is daarbij te overwegen."

Onafhankelijke wetenschappers
Er moeten internationale en nationale registraties komen waarin het effect van dure geneesmiddelen bij patiënten wordt vastgelegd. Dat moet gebeuren door onafhankelijke wetenschappers. Nu zijn het vaak nog de farmaceutische bedrijven die dergelijke registers aanleggen.

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Reacties:

  • IreneV | 30-06-2015 om 08:03

    We hoeven het wiel toch niet opnieuw uit te vinden? Het kiwi-model van nieuw-zeeland laat zien dat het mogelijk is.
    Het kiwi-model is het centraal inkopen van medicijnen vanuit de overheid. De overheidsinstelling PHARMAC beslist per generiek geneesmiddel welk bedrijf een 3-jarig monopolie krijgt. Sinds de invoering van het kiwi-model in 1993 zijn de uitgaves aan medicijnen in Nieuw-Zeeland fors minder gestegen; van een jaarlijkse stijging van 10-20% in de jaren ’80 en ’90 naar 3% groei per jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.