Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
02
10
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Eline van den Broek
Dossier: Inkoop
Soort:

NZa wil collectieve inkoop zorg afschaffen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil collectief onderhandelen door zorgverzekeraars bij de inkoop van zorg afschaffen. De grote verzekeraars onderhandelen momenteel met ziekenhuizen en GGZ-instellingen over de kwaliteit en hoeveelheid in te kopen zorg.

Volgens de toezichthouder bespaart dat weliswaar tijd en (transactie)kosten maar vermindert het de concurrentie tiussen verzekeraars onderling.  In haar ‘visie op inkoopmacht en collectief onderhandelen’ schrijft de NZa naar een prestatiemodel te willen, waarbij concurrentie in de zorg centraal staat.

Sinds de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet zijn diverse klachten ingediend van zorgaanbieders dat zorgverzekeraars een sterkere positie hebben bij de inkooponderhandelingen. Met de invoering van de wet kregen de verzekeraars inderdaad een zekere inkoopmacht om lagere kosten in de zorg te kunnen bewerkstelligen. Dit zou gunstig zijn voor de consument, mits de verzekeraar de voordelen van deze inkoopmacht bijvoorbeeld via een lagere premie of meer kwaliteit doorgeeft aan zijn verzekerden. Dat is volgens de NZa alleen te garanderen met voldoende concurrentie tussen zorgverzekeraars onderling. Daarom wil de NZa de collectieve inkoop van zorg afschaffen.

Volgens de NZa moet de zogenoemde ‘zorgplicht’ ervoor zorgen dat de inkoopmacht van zorgverzekeraars niet te groot wordt. Daarnaast stelt zij nog dit jaar spelregels op voor het contracteren van zorgaanbieders. Hierin komen afspraken te staan over hoe marktpartijen met elkaar om moeten gaan tijdens de onderhandelingen over contracten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.