Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
10
05
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Anniek Finkers
Dossier: Economie
Soort:

Offshoring minder populair

China is ’s werelds grootste producent, maar het land verliest zijn kostenvoordeel ten opzichte van Amerikaanse bedrijven. Vooral in dat land gaat men daarom vaker over op reshoring.

Hoewel China geldt als het grootste productieland ter wereld, zijn de Verenigde Staten ook in opkomst. Het terugbrengen van de productie naar de Verenigde Staten brengt wat belemmeringen met zich mee, maar toch zien veel bedrijven het volgens een rapport van Global Sources als een reële optie. Fabricagekosten zijn voor Amerikaanse bedrijven een reden om te kiezen voor reshoring.

Hoge productiekosten
China heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in infrastructuur en de ontwikkeling van gebieden. Een groot deel van de bevolking werd verplaatst naar gebieden met meer werkgelegenheid om de wereldwijde vraag naar Chinese producten aan te kunnen. Maar dit zorgde er ook voor dat de productiekosten stegen. Amerikaanse bedrijven leggen daarnaast niet langer geld opzij om de gevolgen van vertraagde distributie van goederen naar winkels tegen te gaan. Reshoring verkort de tijdsduur tussen productie en verkoop.

Offshoring
In China stijgen de arbeidskosten gemiddeld tussen de 15 tot 20 procent per jaar. Dit zorgt er volgens Global Sources voor dat het kostenvoordeel van China ten opzichte van de V.S. aanzienlijk zal afnemen. De arbeidskosten vormen echter slechts een deel van de totale productiekosten. Vooral omdat de distributiekosten vanuit China hoog zijn, besparen bedrijven niet zoveel geld met offshoring als ze dachten.

Uitdagingen
Het is niet gemakkelijk om de productie van goederen terug te brengen naar de V.S., maar uiteindelijk kan het wel resulteren in forse kostenbesparingen. The Boston Consulting Group voorspelt dat reshoring in 2020 tussen de 2,5 miljoen en 5 miljoen banen naar de V.S. zal terugbrengen. Amerikaanse bedrijven kunnen in de toekomst wel te maken krijgen met een tekort aan geschoolde werknemers, want de productie-industrie in Noord-Amerika kromp toen het overgrote deel van de productie naar Azië werd verplaatst. Volgens experts op het gebied van reshoring kunnen bedrijven dit obstakel overwinnen door zich niet alleen in populaire gebieden te vestigen, maar ook uitwijken naar de periferie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.