Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
05
12
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Olieakkoord verlengd tot eind 2018

De grote olieproducerende landen, waaronder Rusland en Saoedi-Arabië, hebben in een vergadering besloten om de beperking van hun eigen olieproductie tot eind 2018 te verlengen. Ook Libië en Nigeria doen nu mee met deze productiebeperking. De landen hopen dat door het lagere aanbod, de prijzen voor ruwe olie zullen gaan stijgen. Dat meldt het Financieele Dagblad.

De productiebeperking van de 24 olielanden, waaronder de veertien lidstaten van de OPEC, zal ervoor zorgen dat er ook volgend jaar per dag 1,8 miljoen vaten minder olie op de markt komen. Libië en Nigeria sluiten zich nu ook aan bij het ‘olieakkoord’. Deze OPEC-leden waren tot voor kort uitgezonderd, omdat zij vanwege interne conflicten al beneden hun normale niveau produceerden. De olielanden zullen in juni 2018 weer bij elkaar komen om het akkoord te evalueren.

Rusland
In het begin leek de verlenging niet door te gaan. Er waren namelijk berichten dat Rusland niet meer mee wilde werken. De productiebeperking zou, volgens de Russen, hun werk nu wel hebben gedaan. Het dichthouden van de oliekraan zou de deelnemende landen alleen maar marktaandeel kosten. Uiteindelijk heeft Rusland er toch voor gekozen om zijn productie opnieuw te beperken, om zo het risico op een forse prijsdaling te voorkomen.

Saoedi-Arabië
Veel andere olielanden, zoals Saoedi-Arabië, zijn ook bang dat de prijs weer zal kelderen als de kranen worden opengezet. De oliemarkt had zich namelijk al voorbereid op een verlenging. Een verandering in de markt kan er dan voor zorgen dat de prijs flink kan dalen. Iets wat voor Saoedi-Arabië slecht uitkomt, omdat het land de staatsoliemaatschappij Saudi Aramco met een zo hoog mogelijke prijs op de beurs wil brengen.

Schalieolie
Of de verlenging van het akkoord volgend jaar ook leidt tot hogere prijzen, is nog maar de vraag. De Amerikaanse producenten van schalieolie, wat vaak kleinere en onafhankelijke oliebedrijven zijn, trekken zich niets aan van het akkoord en voeren hun productie juist op. De olieproductie in Amerika is daarmee gestegen naar bijna 10 miljoen vaten per dag. Toch hopen de olielanden dat de hoeveelheid ‘schalie’ uiteindelijk niet opweegt tegen de productiebeperkingen en de nog altijd stijgende vraag naar olie.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.