Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
24
04
18
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Inkoop
Soort:

Olieprijs komt boven de 73 dollar

Olieprijs komt boven de 73 dollar

De olieprijs kwam op 18 april 2018 voor het eerst sinds eind 2014 weer boven de 73 dollar. De olieprijs wordt al een tijdje kunstmatig in stand gehouden door leden van de Opec. Hierdoor ligt de prijs van een vat Brent-olie nu op 73,80 dollar. De Amerikaanse president Trump heeft in zijn tweets laten weten het niet eens te zijn met de handelingen van Opec. Dat meldt het Financieel Dagblad.

Door een daling van die olievoorraden in de VS werden de prijzen van een vat Brent-olie gestuwd naar de hoogste prijs in drie jaar. Dit komt deels ook door de afspraken die de Opec-landen hebben gemaakt. Zij hebben afgesproken om de productie van olie te verminderen. Zo wilden zij de daling van de olieprijs tegengaan. De tactiek van de Opec-landen blijkt te werken. De beoogde 100 dollar per vat is nog niet gehaald, maar de prijs is wel sterk aan het stijgen.

Saoedi-Arabië
Het financieel persbureau Bloomberg verwacht een nog grotere stijging van de olieprijs. Volgens het bureau is Saoedi-Arabië nog niet tevreden met de prijs voor olie. Het land hoopt dat de stijging oploopt tot 80 dollar per vat.

Amerika
Ook de prijs voor de olie uit Amerika kan gaan stijgen, denkt ABN Amro-econoom Hans van Cleef. 12 mei zal president Trump besluiten of hij wel of niet doorgaat met het nucleaire akkoord met Iran. Als Trump hiermee stopt en nieuwe sancties oplegt, betekent dat, volgens Van Cleef, dat er minder Iraanse olie is en dat de prijs daardoor zal stijgen.

Reactie Trump
Trump heeft daarnaast ook hard uitgehaald naar de Opec-landen. Op Twitter zei hij dat de prijs van olie door de productiebeperkingen die de Opec-landen voor zichzelf hebben opgelegd, te ver is gestegen. Door deze tweets daalde de olieprijs afgelopen vrijdag licht naar een bedrag van 73,14 dollar. Inmiddels blijken deze tweets weinig invloed te hebben op de prijs en is deze weer gestegen naar bijna 74 dollar.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.