Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
03
12
08
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: E-procurement
Soort:

Olieprijs op laagste niveau sinds mei 2005

De olieprijs heeft dinsdag het laagste niveau sinds mei 2005 bereikt. Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 3.4 procent goedkoper en kostte 47.60 dollar. De daling kent verschillende oorzaken. Beleggers vrezen dat de wereldwijde economische teruggang zal leiden tot een daling van de vraag naar olie. Deze angst werd maandag verder gevoed door slechte cijfers over de Amerikaanse productiesector. waaruit bleek dat deze sterk gekrompen is in november.

Verder heeft ook de stijging van de dollar sinds begin juli bijgedragen aan de implosie van de olieprijs. Beleggers zien grondstoffen als een manier om zich in te dekken tegen dollarzwakte. Ze stappen in grondstoffen als de dollar daalt en stappen er weer uit als deze in de lift zit.Maandag verloor de olieprijs al ruim 9 procent omdat de organisatie van olieproducerende landen OPEC in het weekend geen overeenstemming bereikte over een eventuele productieverlaging.

De OPEC verlaagde de productie een maand eerder wel. maar stelde een beslissing over een nieuwe verlaging uit tot de volgende bijeenkomst midden december.Midden juli piekte de olieprijs op 148.35 dollar. Sindsdien is er in een hoog tempo meer dan 100 dollar van de prijs afgegaan. Veel experts zijn er inmiddels van overtuigd dat de prijsexplosie van de afgelopen tijd een zeepbel was. (c) ANP 2008

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.