Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
16
08
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Olieprijs sinds begin augustus met 15 procent gestegen

Olieprijs sinds begin augustus met 15 procent gestegen

De olieprijs is sinds begin augustus met bijna 15 procent gestegen. Een vat Brent-olie, de wereldwijde maatstaf, kostte maandag aan het einde van de dag in Europa 48,14 dollar. Begin augustus zakte de prijs nog naar 42 dollar per vat.

De opleving van de prijs werd maandag toegeschreven aan hernieuwde speculatie over productiebeperking, aldus het FD. De Russische minister van energie, Alexander Novak, liet in een Saoedische krant optekenen dat Rusland met Saoedi-Arabië samenwerkt om stabiliteit in de markt te bewerkstelligen.

Productiebeperking
Dit nieuws voedt de speculatie over een productiebeperking door de grote olieproducerende landen. Er is nu al jaren sprake van overaanbod op de wereldmarkt voor ruwe aardolie. Dit overaanbod is in theorie makkelijk weg te werken, als grote olieproducenten afspreken minder olie naar boven te halen. Keer op keer bleken de belangen echter te ver uit elkaar te liggen.

Economische en politieke rivaliteit
Saoedi-Arabië wil alleen overgaan tot productiebeperkingen als alle Opec-leden akkoord zijn, dus ook Iran. De economische en politieke rivaliteit tussen deze twee landen was het belangrijkste struikelblok tijdens de vorige onderhandelingen tussen de Opec en Rusland.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.