Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
09
08
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Economie
Soort:

Omstandigheden productiesector grotendeels gelijk

Zoetermeer. 1 september 2008 – De NEVI DPA PMI® kwam in augustus uit op 49.8. Dit wijst erop dat de omstandigheden in de Nederlandse productiesector grotendeels gelijk zijn gebleven aan die van de vorige maand. De PMI steeg vergeleken met het cijfer van 48.0 van de vorige maand. maar bleef nog steeds onder de 50.

De productie nam in augustus toe. ondanks een verdere daling van het aantal nieuwe ontvangen orders uit zowel binnen- als buitenland. Deze productie was dan ook grotendeels gebaseerd op bestaande contracten.

De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde in augustus opnieuw. De inflatiedruk bleef hoog: de gemiddelde inkoopprijzen stegen fors. zij het niet zo sterk als in juli. De hoeveelheid ingekochte materialen daalde voor de tweede opeenvolgende maand en de voorraad ingekocht materiaal voor de dertiende opeenvolgende maand. De voorraad gereed product nam eveneens af.

De groei van de werkgelegenheid was in augustus nihil. het laagste peil in twee en een half jaar. De gemiddelde levertijden werden in augustus opnieuw fors langer. Deze verlenging was echter wel de kleinste sinds juni 2005.

Drie indices uitgelicht:

Productie index
Na een inkrimping in juli. de eerste in drie jaar. nam de Nederlandse productieomvang in augustus weer toe. zij het in zeer geringe mate. De hogere productieomvang werd in stand gehouden door het wegwerken van achterstanden. want het aantal nieuwe ontvangen orders daalde opnieuw. De seizoensmatig aangepaste Productie index bereikte 50.7. wat ruim beneden het niveau van de vorige zomer ligt.

Nieuwe orders index
De seizoensmatig aangepaste Nieuwe orders index bleef in augustus onder de geen verandering grens van 50.0. waardoor de huidige periode van inkrimping op vijf maanden komt. De index kwam echter uit op 47.8 en dit was hoger dan het niveau van 44.1 dat in juli bereikt werd en dat het laagste was van de afgelopen acht maanden. Dit wijst op slechts een bescheiden daling van het totale aantal nieuwe ontvangen orders. Panelleden schreven deze laatste daling toe aan de verminderde vraag als gevolg van de huidige ongunstige economische omstandigheden.

Inkoopprijs index
Inkoopprijsinflatie bleef in augustus flink toenemen en dit werd zichtbaar in de seizoensmatig aangepaste Inkoopprijs index die een cijfer noteerde van 73.3. Meer dan de helft van de panelleden noteerde hogere inkoopprijzen. voornamelijk vanwege hogere grond- en brandstofprijzen. De index daalde echter sterk vergeleken met juli toen met 78.2 het hoogste niveau van de afgelopen twee jaar bereikt werd. Dit wijst erop dat de inflatie minder snel toeneemt.

Persbericht NEVI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.