Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
18
08
09
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Index / overzicht / marktplaats / overig
Soort:

Ondernemer komt met site voor CE-registratie

Steeds meer 'gevaarlijke' producten komen Europa in, ondanks het bestaan van strenge veiligheidseisen. De Europese CE-markering is niet afdoende. Particuliere initiatieven moeten soelaas bieden.

Hoe weet je zeker dat je een product koopt dat aan de Europese veiligheidsnorm voldoet? Een terechte vraag, want in de huidige situatie is het allerminst gegarandeerd dat je een 'goede' inkoop doet. Zeker bij een leverancier van buiten de Europese Unie. Het aantal gevaarlijke producten dat van de Europese mark wordt gehaald, blijft almaar stijgen. In 2008 ging het om een stijging van 16 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dit meldde enige tijd geleden het jaarverslag van de Europese Commissie over RAPEX, het systeem van de EU voor waarschuwingen over gevaarlijke non-foodproducten. Liefst 1866 meldingen kreeg de Commissie via RAPEX binnen, vooral over Chinese producten. Bijna zestig procent van de 'foute' producten is afkomstig uit het Aziatische land. Het gaat daarbij vooral om speelgoed, elektrische apparaten en motorvoertuigen.

Aangetrokken
De Chinezen blijken zich de kritiek uit Europa te hebben aangetrokken. De Europese Commissie constateert dat zij werk hebben gemaakt van meer dan de helft van de meldingen die RAPEX aan de Chinese autoriteiten deed. In de rest van de gevallen was de herkomst van de gevaarlijke producten niet meer te achterhalen.

Ondanks de kennelijk verbeterde samenwerking blijven de Chinezen voor de meeste onrust zorgen met producten die niet aan Europese veiligheidsnormen voldoen. Met name zijn ze verantwoordelijk voor de uitholling van het vertrouwen van de consument in de Europese CE-markering. Dat is althans de mening van ondernemer Leon Vaassen, die een particulier initiatief begon om online informatie te geven over producten met een rechtmatige CE-markering. Clearmark.eu, een zoekmachine en register, is sinds deze zomer kleinschalig actief in de Benelux en Vaassen beoogt een uitbreiding naar een groter aantal productgroepen en meerdere landen.

Harmonisatie
'CE is met de beste bedoelingen opgericht, om tot een harmonisatie van producten in de EU te komen op het gebied van gezondheid en veiligheid: Conformité Européenne. Je ziet echter dat op sommige producten onterecht “CE” staat. Tachtig tot negentig procent daarvan komt van buiten Europa.' Erg verwarrend is het dat de Chinezen een eigen markering hebben die, heel toevallig, ook de afkorting CE heeft: “Chinese Export”. 'Dat is om ons zand in de ogen te strooien. Het gevolg is dat de waarde van onze eigen CE-markering afneemt, het vertrouwen neemt af', meent Vaassen.

Clearmark.eu is in het leven geroepen om onderscheid te maken voor producten die écht goed genoeg zijn voor de Europese CE-markering. 'Als tegenwicht voor producten die Europa inkomen die niet gemarkeerd zijn. Er zijn overigens wel degelijk “goede” importeurs. Het is ook bedoeld om hen een hand toe te steken.' Vaassen geeft een voorbeeld: 'Er is bijvoorbeeld een bepaling, genoemd in de norm EN-71, dat fabrikanten geen loodhoudende verf op speelgoed mogen gebruiken. Maar je ziet het toch op de Europese markt verschijnen en Chinese fabrikanten zetten er doodleuk een CE-markering op. Dat is niet alleen gevaarlijk voor de consument, maar ook oneerlijke concurrentie, het benadeeld bedrijven die moeite doen om aan de bepalingen te voldoen.'

Drijfveer
Wat is de zakelijke drijfveer achter deze site? Vaassen: 'Ik heb jarenlang met mijn advies- en laboratoriumbedrijf producenten geholpen met het behalen van CE-certificaten. Daar ben ik inmiddels mee gestopt, want die markt is inmiddels verzadigd. Als aanvulling op deze business organiseerde ik Clearmark. Producten die zijn goedgekeurd, komen op de site. Daar zijn wel kosten aan verbonden en de producent moet een certificaat kunnen overhandigen. Daarnaast zullen er periodiek steekproeven plaatsvinden om na te gaan of producenten nog aan de criteria voldoen.' De Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) reageerde positief, zo weet Vaassen te melden. Omdat het echter een particulier initiatief is, kan de VWA haar naam er echter niet aan verbinden.

Vooralsnog richt Vaassen zich op een klein segment. 'Ik ben begonnen met PBM's, Persoonlijke Beveiligings Middelen. Helmen, pakken en medische hulpmiddelen. Binnenkort maak ik ook de overstap naar andere markten en begin september komt versie 2.0 van de site uit. Die zal veel informatiever zijn, groter met meer nieuws en achtergrondinformatie.'

Verwachting
Wat is de verwachting die Vaassen van zijn site heeft? 'Alles staat of valt met naamsbekendheid. De huizensite Funda bijvoorbeeld; als je er geen weet van hebt ga je er ook niet kijken. Met name in de Business to Business markt wil ik graag bereiken dat bedrijven standaard op Clearmark kijken of een product een registratie heeft.' Dat laatste is nodig ook. 'Iedere week sta ik weer versteld wat er aan foute producten afgevangen wordt in Europa. Misschien is dit nog maar het topje van de ijsberg. In ieder geval is dit best een thema onder producenten.'

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.