Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
11
02
10
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door ANP
Dossier: Inkoop
Soort:

Ondernemers hekelen betalingsbeleid gemeente

De ondernemers in de Drentse gemeente Noordenveld zijn woedend over het betalingsbeleid van hun gemeente. Die wil de nota's van ondernemers alleen binnen twee weken betalen, als daar een korting van 2 procent tegenover staat. Anders worden de nota's na zestig dagen betaald. Twintig ondernemers overwegen gerechtelijke stappen tegen Noordenveld. Dat liet de advocaat van deze ondernemers, Peter Verhulst uit Vries, woensdag weten. De gemeente hoopt met haar actie 2 ton te bezuinigen.

Verhulst vindt het misbruik van bevoegdheden dat de gemeente leveranciers alleen binnen twee weken wil betalen als ze een korting krijgt van 2 procent. Verhulst noemt dat onrechtmatig handelen. ,,De gemeente wil worden beloond voor iets dat gewoon haar taak is. Dat komt neer op het vragen van steekpenningen.'' Volgens Verhulst twijfelen de ondernemers nog of ze daadwerkelijk naar de rechter stappen omdat ze bang zijn dat zij dan geen opdrachten meer van de gemeente krijgen.

De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft vragen over de kwestie gesteld. Daarop zijn nog geen antwoorden gekomen, aldus Verhulst. Ook de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB maken bezwaren.

Wethouder Geert Wolters (PvdA) laat weten dat de gemeente er niet bang voor is dat de ondernemers naar de rechter stappen. ,,Dat moeten ze dan maar doen''. De gemeente handelt zakelijk en marktconform, meent hij. ,,We hebben de inkoopvoorwaarden onder de loep genomen met als doel te bezuinigen. We hopen hiermee de lastendruk te verlichten'', aldus de wethouder. Het is hem niet bekend of meer gemeenten een dergelijk betalingssysteem toepassen. Als dat niet het geval is, ,,zijn wij trendsetter. Ik weet zeker dat meerdere gemeenten snel zullen volgen.''

(c) ANP 2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.