Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
09
03
09
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door ANP
Dossier: Inkoopboeken
Soort:

Ondernemers mogen inkoopcombinatie vormen

Ondernemers uit dezelfde bedrijfstak mogen binnenkort gezamenlijk producten inkopen en zodoende een lagere prijs bedingen. Dat komt ten goede van hun klanten. De Tweede Kamer is donderdag akkoord gegaan met een zogeheten initiatief-wetsvoorstel hiervoor van CDA, PvdA en VVD.

De regeringspartijen en oppositiefractie VVD willen hiermee de onderhandelingspositie van kleine bedrijven versterken tegenover de inkoopmacht van grote ondernemingen. Vooral apothekers en fysiotherapeuten lijden onder de marktmacht van de zorgverzekeraars, die hen prijsdictaten opleggen. “Het is slikken of stikken voor hen”, aldus CDA’er Jan ten Hoopen, die opkomt voor de belangen van de zelfstandige ondernemer.

MKB-Nederland juicht het besluit van het parlement toe. De organisatie van brancheverenigingen ijvert al jaren voor inperking van de ongebreidelde marktmacht van grote ondernemingen. Behalve voor beroepen in de medische sector komt het besluit van de Kamer als geroepen voor kleine bedrijven in de autobranche en de detailhandel. Garages die zijn gespecialiseerd in uitdeuken, kunnen voortaan een vuist maken tegen verzekeraars. Die bepalen nu nog eenzijdig hoeveel schadeherstel mag kosten.

Ook voor franchisebedrijven komt het Kamerbesluit goed uit. Kleine doe-het-zelf winkels die onder dezelfde naam opereren, mogen geen foldertje maken met prijsaanbiedingen, terwijl een bouwmarkt als Gamma dat wel mag. Dit gaat nu veranderen.

CDA-minister van economische zaken Van der Hoeven moet het Kamerbesluit tandenknarsend accepteren. Zij is tegen, omdat ze denkt dat de consument straks duurder uit is. Haar eigen partij, de PvdA en de VVD wijzen dit argument als onzinnig van de hand. Volgens hen vaart de consument er juist wel bij.

Bron: MKB Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.