Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
11
07
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Onderzoek
Soort:

Onderzoek stelt prijskaartje CM vast

Eén contractmanager voor honderdtwintig beheerde contracten. Dat is de basisnorm die tevoorschijn komt uit een onderzoek naar contractmanagement (CM) in de publieke sector.  

Met honderdvijftig ingevulde vragenlijsten en veertien diepte-interviews achterhaalde Aeves de manier waarop de publieke sector momenteel met contractmanagement omgaat. Het feit dat steeds meer overheidsorganisaties contractmanagement professioneel aanpakken vormde een aanleiding voor het onderzoek. Uit andere onderzoeken blijkt dat goed contractmanagement een positieve business case heeft. Wel lopen deze organisaties aan tegen de verantwoording van de benodigde contractmanagementcapaciteit. Kosten gaan voor de baten uit.

Aantal benodigde FTE’s
Het onderzoeksartikel, dat gratis te downloaden is, gaat in op de vraag hoeveel extra FTE een organisatie nodig heeft om te besparen of andere ambities te behalen. Organisatie en uitvoering van contractmanagement komen aan de orde, registratie en indeling van contracten en ook overeenkomsten en verschillen in werkwijzen. Verder gaat het onderzoek in op hoeveel werk contractmanagement vergt en wat het in de praktijk oplevert.

Norm aanpasbaar per organisatie
Op basis van de uitkomsten van het onderzoek destilleerde Aeves een algemene capaciteitsnorm. Deze norm van één contractmanager voor honderdtwintig beheerde contracten is een eenheid die organisaties ondersteunt bij de verantwoording van de benodigde contractmanagementcapaciteit. Daarbij merken de onderzoekers echter wel op dat deze norm slechts een basis is, die per organisatie aangepast wordt. In het onderzoek komen vijf variabelen naar voren die hier invloed op hebben. Dit zijn de wijze waarop contractmanagement en –beheer georganiseerd zijn, het aantal geregistreerde contracten, het soort overheidsorganisatie, wie contractmanagement uitvoert en waarom men contractmanagement waardevol vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.