Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
09
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Onduidelijkheid btw leidt tot oneerlijke concurrentie

Onduidelijke btw-tarieven voor medische producten leidt tot oneerlijke concurrentie. Dat stellen FHI, de Nederlandse brancheorganisatie voor medische technologie, en Nefemed, de belangenorganisatie van leveranciers van medische hulpmiddelen in het FD. De organisaties willen dat de Belastingdienst een heldere en landelijke aanpak gaat ontwikkelen.

In de Wet op de omzetbelasting is vastgelegd dat voor een aantal medische hulpmiddelen het lage btw-tarief van 6 procent geldt. Voor de andere producten geldt 21 procent btw. Deze regels zijn onduidelijk, stellen de organisaties. Voor sommige producten, als ze in een pakket worden gekocht, wordt bijvoorbeeld 6 procent btw gerekend, terwijl als ze los worden aangeschaft het tarief van 21 procent geldt. De brancheverenigingen stellen tegen de krant dat er zelfs regionale verschillen ontstaan, omdat bij een nieuw product de belastinginspecteur per regio een ander tarief kan vaststellen.

Keuze voor leverancier
Door deze vage constructie komt het voor dat de ene leverancier voor een product het hoge btw-tarief moet doorberekenen aan een ziekenhuis, terwijl dat voor een andere leverancier niet geldt. Zorginstellingen zijn zelf niet btw-plichtig, daarom beïnvloeden de belastingtarieven direct de prijs en daarmee ook de keuze van een ziekenhuis voor een leverancier.

Invloed op inkoopbudget
De brancheverenigingen benadrukken dat het voor de leveranciers geen verschil maakt of het hoge of lage tarief wordt gehanteerd. Ze willen alleen dat het tarief duidelijk is en voor iedereen in Nederland gelijk is. De bedrijven rekenen de btw toch door naar bijvoorbeeld ziekenhuizen. Voor de zorginstellingen is het btw-tarief daardoor wel belangrijk. Het verschil tussen 6 en 21 procent kan veel uitmaken voor het inkoopbudget.

Toelichting btw-tarieven
De Belastingdienst ontkent dat de regionale verschillen bestaan. De woordvoerder geeft aan dat vragen over tarieven op landelijk niveau worden behandeld en beantwoord en dat leidt ertoe dat tariefverschillen worden weggenomen. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën geeft echter aan dat er gewerkt wordt aan een verbeterde versie van de toelichting op de btw-tarieven om onduidelijkheden weg te nemen.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Reacties:

  • Marcel Bressers | 01-09-2016 om 22:46

    Ongelooflijk! Natuurlijk kan er discussie zijn over het BTW tarief voor een product, maar het is te gek voor woorden dat één product per regio een verschillend BTW tarief krijgt opgelegd. Er zijn maar 2 tarieven, hoe moeilijk kan het zijn?

  • Peter_Inkoopadviezen | 03-09-2016 om 11:05

    Zorginstellingen BTW-plichtig maken, dan zijn deze neven-effecten er niet meer.
    Kwestie van even met de overheid meedenken. Die hebben het al moeilijk genoeg met het regelementair uitkloppen van alle zakken: https://goo.gl/StHoxF

    Even met de overheid meedenken mensen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.