Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
14
07
15
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koen Bugter
Dossiers: Duurzaam inkopen, Global
Soort:

Online marktplaats voor circulaire inkoop in VS

Online marktplaats voor circulaire inkoop in VS

Een Amerikaanse online marktplaats voor restmaterialen moet nieuwe circulaire toeleveringsketens mogelijk maken. Onder andere kledingmerk Nike, tapijtproducent Interface en technologieconcern 3M doen mee aan de circulaire inkoop.

Meer dan twintig bedrijven nemen deel aan de National Materials Marketplace. De database is bedoeld om het hergebruik van materialen binnen het bedrijfsleven te vergroten. In een online omgeving brengen de deelnemende bedrijven hun reststromen in kaart voor verkoop. Ook kunnen ze aangeven welke materialen ze zelf kunnen inkopen. Dat schrijft duurzaambedrijfsleven.nl.

Kostenbesparing
De marktplaats is een initiatief van het US Business Council for Sustainable Development (US BCSD) en World Business Council for Sustainable Development (WBCSD). Het nationale project volgt op een succesvolle pilot in Austin, Texas. Een jaar na de lancering van de Austin Materials Marketplace heeft het project volgens de initiatiefnemers 264 miljoen ton CO2 bespaard, dankzij onder andere hergebruik en minder vuilstort. Daarnaast leverde het de deelnemende bedrijven een kostenbesparing op van meer dan 60.000 dollar.

Praktijkvoorbeeld
Een voorbeeld uit de praktijk in Texas is dat 3M als technologieconcern 750 gebruikte recyclingbakken overhad. Via de Austin Materials Marketplace zagen de inkopers van State of Texas Alliance for Recycling de bakken te koop staan. De organisatie kon de bakken plaatsen bij scholen die hun eigen recyclingprogramma’s willen opstarten.

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.