Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
20
11
14
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossiers: Inkoop, Outsourcing, Sourcing / Outsourcing
Soort:

Onrust binnen KPN vanwege outsourcing

De centrale ondernemingsraad van KPN stelt dat de directie veel te grootschalig uitbesteed. Dit zorgt intern voor veel onvrede, omdat KPN erg afhankelijk is van grote leveranciers. De directie wilde niet luisteren naar de bezwaren, en daarom stapte de centrale ondernemingsraad naar de ondernemingskamer. Tot een zitting kwam het echter niet, want beide partijen kwamen alsnog tot een akkoord over een stappenplan.

Kringen rondom de centrale ondernemingsraad melden dat er al enige tijd discussie gevoerd wordt over het uitbestedingsbeleid van de directie, zo meldt Computable.nl. Het uitbestedingsbeleid zou op te grote schaal plaatsvinden, waarbij er met de leveranciers langjarige overeenkomsten werden gesloten. KPN zou daardoor te erg afhankelijk zijn van deze bedrijven.

Extra zekerheden inbouwen
De centrale ondernemingsraad heeft voorgesteld om extra zekerheden in te bouwen wanneer een outsourcingsovereenkomst wordt gestart. Een voorbeeld van een knellende outsourcingsrelatie is de relatie die KPN met Accenture heeft lopen. Accenture levert diensten op het gebied van ontwikkeling, bouw en onderhoud. De contracten met Accenture worden als weinig flexibel bestempelt, wat een belemmering vormt voor de ontwikkeling van nieuwe activiteiten. Dit zou de volgende keer beter aangepakt kunnen worden, bijvoorbeeld via een stappenplan en een afvinklijst met cruciale aandachtspunten.

Opvang personeel
De ondernemingsraad wil ook dat de directie meer aandacht besteedt aan de opvang van personeel van KPN, wanneer een uitbestedingscontract ontbonden wordt. Een concreet geval is dat verzekeraar Achmea KPN onlangs heeft vervangen door Atos als infrastructuurbeheerder. Atos neemt waarschijnlijk een man of twintig van KPN over, maar ongeveer veertig beheerders moeten op zoek naar nieuw werk. De ondernemingsraad en de vakbonden vinden dat wanneer KPN op minder grote schaal uitbesteedt, er intern meer werk voorhanden is voor terugkerende medewerkers.

Outsourcing niet automatisch verbetering
Outsourcing leidt niet automatisch tot verbetering. Een eerdere uitbesteding van financiële administratie aan Genpact heeft KPN eerder dit jaar afgeblazen, omdat uit een benchmark bleek dat de eigen dienstverlening toch beter scoorde.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.