Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
24
01
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Oogst palmolie stijgt, prijs palmolie daalt

Oogst palmolie stijgt, prijs palmolie daalt

De oogst van palmolie zal dit jaar hard gaan groeien. Daardoor zullen de prijzen van palmolie voor bedrijven wereldwijd dalen. Begin deze maand dacht men nog dat de prijzen verder zouden stijgen. Voor bedrijven als Unilever is deze daling goed nieuws. Zij kopen namelijk veel palmolie in. Dit meldt de Telegraaf.

De extra oogst van palmolie in Maleisië is een reactie op de sterke prijsstijgingen in 2016. Palmolie wordt door veel landwerkers gezien als een vlucht uit de armoede. Veel boeren zijn daarom begonnen met het extra planten. Grondstoffenanalisten van ING Research zien dat leveranciers in Maleisië dit jaar 12 procent meer palmolie  op de markt zullen brengen. De export naar multinationals zal daarmee met 11 procent stijgen.

Unilever
Voor inkopers van multinationals zoals Unilever komt dit goed uit. Jaarlijks koopt dit bedrijf 1,5 miljoen ton palmolie in. Dat is 3 procent van het wereldwijde aanbod. In december 2016 werden voorraden van sommige palmolies met ruim 33 procent afgebouwd en de productie in Maleisië met 10 procent. Voor multinationals is er nu weer genoeg aanbod.

Prijsstijging
De prijsstijging van vorig jaar kwam doordat weerfronten El Niño en La Niña veel plantages hadden verwoest. Door een beperkt aanbod van palmolie steeg de prijs met 40 procent. Een ton palmolie kostte eind 2016 3100 Maleisische ringgit. Dit is ongeveer 659 euro.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.