Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
20
02
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Linsey Knol
Dossier: Onderzoek
Soort:

Ook bij Unilever rammelt het in de supply chain

Oxfam heeft Unilever opgeroepen de arbeidsomstandigheden in de supply chain te verbeteren. Voorafgaand aan de oproep deed het in samenwerking met de levensmiddelengigant een twee jaar durend onderzoek in Vietnamese fabrieken. 

Oxfam deed een twee jaar durende studie bij Unilever naar de omstandigheden bij fabrieken in Vietnam. Het onderzoek ging voornamelijk in op werkuren, lonen en de relatie tussen management en werknemers. Uit de studie blijkt dat de arbeidsomstandigheden slecht zijn in de fabrieken, waar Unilever onder andere producten van Lipton, Dove en Persil laat maken.

Diepgaand onderzoek
De oproep van Oxfam is opvallend gezien in het licht van de ambitieuze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid die Unilever hanteert. Desondanks wijst de NGO erop dat Unilever niet het enige bedrijf is dat te maken heeft met onregelmatigheden in de supply chain. Naar aanleiding van het rapport van Oxfam heeft Unilever enkele afspraken met leveranciers gemaakt. Ook komt er onderzoek naar de arbeidsomstandigheden in de 180 landen waar de multinational actief is en haalt het bedrijf de banden met NGO’s nog verder aan.

Overwerk
Uit interviews met werknemers van de Vietnamese toeleveranciers van Unilever kwam naar voren dat er sprake is van lage lonen en lange werktijden. Een van de werknemers gaf aan dat zij tien maanden lang elke dag vier uur overwerkte, en dat zes dagen per week. Dat overschrijdt de wettelijke limiet van tweehonderd uur per jaar.

Wereldwijd probleem
Het onderzoek vond in Vietnam plaats, omdat daar een hoog risico bestaat op slechte arbeidsomstandigheden. Barbara Stocking, chief executive bij Oxfam, geeft aan dat het probleem echter wereldwijd speelt: “Arbeidsomstandigheden blijven slecht in veel ketens van multinationale ondernemingen over de hele wereld, ondanks dat het senior management het vaak wel goed bedoelt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.