Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
30
07
12
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Inkoop
Soort:

Ook grote bedrijven onvoldoende gewapend tegen leveringsrisico's

Risico’s in de supply chain vormen nog altijd een groot probleem voor CPO’s. Een topman van een bekend bedrijf gaf onlangs toe dat het risico’s heeft ontweken, maar dat dit meer door geluk dan door wijsheid was.

Aan een journalist van het Amerikaanse blog CPO Rising vertelde deze CPO (die anoniem wenste te blijven; het bedrijf is zeer bekend met merkproducten in bijna elk huishouden) dat hij zich behoorlijk machteloos voelde waar het supply chain risico’s betrof. Een verrassende bekentenis deed hij over de prestaties van zijn organisatie op dit vlak. Hij had het gevoel dat het bedrijf in staat was geweest om risico’s in de leveringsketen te voorkomen, maar dat dit niet zozeer te maken had met kennis en kwaliteiten in het bedrijf zelf.

Controlemomenten
Ook ging hij nog kort in op het onderwerp inkoopfraude. Wat betreft dit risico is zijn bedrijf meer in staat om zich te wapenen. In het proces zijn voldoende controlemomenten ingebouwd, maar de CPO vertelde ook dat het werk nooit af is: “Inkoopfraude blijft een uitdaging voor alle CPO’s.” Vooral op het vlak van betalingsfraude zijn er veel bekende tips te vinden. Kijk bijvoorbeeld uit voor facturen met ronde bedragen (een veel gemaakte fout onder fraudeurs) en voer regelmatig audits uit, ook onder het vastgestelde drempelbedrag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.