Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
25
10
11
Eric Sessink
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Eric Sessink
Dossier: Column
Soort:

Op weg naar een “metamarktplaats“ voor externe inhuur?

Op een Marktplaats voor externe inhuur ontmoeten vraag en aanbod elkaar op een snelle en flexibele manier. Sinds de invoering van de eerste marktplaats voor inhuur in 2007 is het aantal verschillende marktplaatsen binnen de (semi-)overheid zeer snel gegroeid.

Eén centrale marktplaats voor de gehele overheid lijkt op het eerste gezicht handiger dan veel losse platforms naast elkaar. Uit oogpunt van gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid zou het voor aanbieders erg hulpzaam zijn als er één gezamenlijk platform zou zijn. Eén keer inschrijven inschrijven en je doet als aanbieder mee op alle marktplaatsen? Met name in de hoek van zelfstandige professionals een vaker gehoorde droom. Geen onnodige bureaucratie.

Er zijn echter ook grote nadelen.

Ten eerste zijn er inmiddels meer dan 20 aanbieders van marktplaatssystemen  en de onderlinge concurrentie is dan ook groot (echter, in de praktijk gaat de strijd vaak tussen een beperkt aantal aanbieders). Door deze concurrentie zijn de systeemtarieven met meer dan 90% gedaald. Dit was zonder echte marktwerking nooit gebeurd. Links of rechts om heeft dit gevolgen voor iedereen.

Ten tweede en nog veel belangrijker: een pluriform marktaanbod van systemen bevordert innovatie. Nieuwe ontwikkelingen voor zowel de vraag- als de aanbodzijde in een marktplaatsomgeving van groot belang! De huidige Marktplaatssystemen zijn relatief nog erg jong en vooral op het gebied van functionaliteit. Wat betreft de gebruiksvriendelijkheid is nog een wereld te winnen. En door de hevige concurrentiestrijd tussen aanbieders maken systemen op deze terreinen een stormachtige ontwikkeling door.

Ook komen er steeds meer marktplaatsen die streven naar een kleine maar kwalitatief goede database van regionale leveranciers. Binnen een straal van 100 km treft een inschrijver maar enkele regionale marktplaatsen aan. Dus hoe groot is het probleem?

Wat mij betreft overtreffen de nadelen van één centrale marktplaats de voordelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.