Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
06
12
16
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Samira Huibregtse
Dossier: Grondstoffen
Soort:

OPEC landen gaan productie verminderen

De leden van de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) hebben 30 november afgesproken om het produceren van olie te verminderen. Hierdoor zou er een einde moeten komen aan de enorme prijsdaling, meldt het NRC Next.

De landen hebben afgesproken om vanaf 1 januari nog maar 32,5 miljoen vaten per dag te produceren. Dit zijn ongeveer 1,2 miljoen vaten minder dan nu. De vermindering geldt, volgens Financieel Dagblad, voor een periode van zes maanden en kan verlengd worden met nog eens zes maanden. De oliestaten hopen zo dat het overaanbod op de markt wordt verminderd en dat de prijzen zullen stijgen. De oliemarkt heeft in ieder geval goede hoop. Na het nieuws steeg de prijs van Brent-olie, een benchmark voor aardolie, woensdag en donderdag met meer dan 10 procent en zit nu weer boven de 50 dollar per vat.

Sturen
De bijeenkomst werd georganiseerd, omdat Saoedi-Arabië de prijs van olie stuurde. Dit deed het land door haar eigen productie op te voeren of te beperken. Ook de opkomst van Amerikaanse olie-industrie verstoorde de wereldoliemarkt.

Macht
De macht van OPEC is beperkt. Het is nog maar een paar keer gelukt om de productie te beperken en de olieprijs omhoog te krijgen. Lidstaten vinden bijna altijd wel een manier om die oliekraan verder open te draaien dan afgesproken was. De paar keer dat OPEC effectief was, was van korte duur.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Reacties:

  • Peter Verkaaik | 06-12-2016 om 15:01

    Ik ben benieuwd hoe lang dit gaat duren. Meestal zijn er een aantal landen die zich er in de praktijk niet aan houden, daarna valt de deal meestal uiteen en dalen de prijzen weer. Bovendien kan de OPEC de prijs niet te veel laten oplopen, want dan verliest het marktaandeel ten opzichte van de Verenigde Staten. Juist daarom heeft men de prijzen 2 jaar geleden laten vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.