Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
17
03
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Ophef over selectiever contracteren CZ

Ophef over selectiever contracteren CZ

Verzekeraar CZ wil selectiever contracteren en stomazakjes afnemen bij slechts één leverancier, namelijk Mediq CombiCare BV. Stomadragers vrezen voor gebrekkig materiaal, lekke stomazakjes en verpleging en advies waar ze niet op kunnen vertrouwen. De Stomavereniging vreest een einde van de vrije keuze in leverancier en materiaal en luidt de ‘noodklok’.

Rein van der Leeuw, voorzitter van de Stomavereniging, geeft aan dat 60% van de dragers bij CZ door deze selectieve inkoop van leverancier moeten wisselen. “Juist stomadragers zouden vrijheid in materiaal en leverancier moeten hebben”, stelt Van der Leeuw tegen De Telegraaf.

Besparing van miljoenen
CZ stelt dat de stap naar één enkele leverancier tot een jaarlijkse besparing van miljoenen kan leiden. “De prijzen van stomazakjes gaan nu nog zoveel keer over de kop”, zegt Marie-José van Gardingen van CZ. “Iedereen wil maximale keuze, maar er is ook schaarste in het geld dat we kunnen uitgeven. Naar onze 3,4 miljoenen verzekerden, waarvan velen niets mankeren, zijn wij verplicht niet blindelings flinke bedragen te betalen. We moeten zorgvuldig inkopen voor hen. Wij denken dat we daarbij voldoende oog hebben gehad voor keuzevrijheid en kwaliteit van materialen”, aldus Van Gardingen.

Kort geding
Vorig jaar spande producent Hollister al een kort geding aan tegen CZ. In juni bepaalde de voorzieningsrechter in Breda dat de zorgverzekeraar de inkoopprocedure voor stomamaterialen en de bijbehorende dienstverlening moet staken. De voorzieningsrechter is van oordeel dat CZ moet worden aangemerkt als publiekrechtelijke instelling en daarmee een aanbestedende dienst is in de zin van de aanbestedingswet 2012, omdat CZ voor meer dan de helft door de staat wordt gefinancierd. CZ gaat in hoger beroep, welke nog moet plaatsvinden.

 

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.