Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
17
03
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Koos Plegt
Dossier: Economie
Soort:

Oprukkende overheid brengt kansen bedrijven in gevaar

De overheid neemt steeds meer ruimte in ten koste van de markt. Volgens hoogleraar Elisabetta Manunza (Universiteit Utrecht) is dit een zorgelijke ontwikkeling. “Als we in Nederland niet oppassen gaat de overheid straks nog zelf brood bakken.”

Hoogleraar Internationaal en Europees aanbestedingsrecht Manunza stelt dat de concurrerende rol van de overheid een zorgelijke ontwikkeling is. Dit zegt ze in het Financieele Dagblad. Zij noemt onder meer gemeenten die bv's oprichten voor huishoudelijke hulp en afvalinzameling. "Het lijkt wel een olievlek", aldus Manunza. De activiteiten van de overheid staan de kansen van het bedrijfsleven in de weg.

Innovatie in gevaar
De belangrijkste oorzaak van de voor bedrijven krimpende markt is de nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijn. Deze maakt het overheden gemakkelijker om taken zelf uit te voeren. In de richtlijn staat onder meer dat overheden ook taken die niet van algemeen belang zijn, zelf mogen uitvoeren. Dat de overheid ook zuiver commerciële taken zelf mag uitvoeren, zorgt voor een onvoorspelbare markt en staat innovatie in de weg. Manunza: "Een voorspelbare overheid bevordert de innovatiekracht van het bedrijfsleven." 

Wantrouwen tegenover markt
Een belangrijke oorzaak van de stijging van commerciële activiteiten uitgevoerd door overheden, is dat bij hen het wantrouwen tegenover de markt is toegenomen. Om deze reden hebben lagere overheden dan ook een sterke lobby gevoerd ten aanzien van de plannen van de Europese Commissie. "Daarop zijn ruim vijftienhonderd amendementen aangebracht. Veel zijn er ten nadele van het bedrijfsleven."

Reacties:

  • Anoniem | 18-03-2014 om 12:51

    Ach van waar deze paniek. De lokale overheden moet toch ook zaken laten aanbesteden. Hierin wordt altijd gevraag naar het aantal jaren ervaring binnen het overheid orgaan. Deze nieuwe bedrijven hebben nog geen ervaring met Overheid en komen dus nooit door de EMVI heen. Of ben ik dan naief?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.