Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
05
11
Redactie
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Redactie
Dossier: PMI
Soort:

Orders nemen flink toe: inkoopmanagersindex 59.2

De NEVI PMI™ steeg in april naar 59.2, het op twee na hoogste cijfer sinds de PMI van start ging..
De PMI is de samengestelde inkoopmanagersindex die maandelijks een algemeen beeld geeft van de economische activiteiten in de verschillende industrieën en wordt uitgegeven door NEVI, hét kennisnetwerk voor inkoop en supply management.

De productieomvang nam in april fors toe, als gevolg van stijgende verkopen in zowel binnen- als buitenland. De groei van de werkgelegenheid was de op een na grootste in bijna vier jaar. De voorraad gereed product daalde, de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde licht. De verkoopprijzen stegen aanzienlijk, evenals de inkoopprijzen.

De inkoopactiviteiten namen toe: de inkoopvolumes stegen zelfs in het hoogste tempo van de afgelopen zevenenvijftig maanden. De voorraad ingekochte materialen nam in een recordtempo toe. De levertijden werden aanzienlijk langer.

Drie deelindices uitgelicht:
Productie index

De bedrijven in de Nederlandse productiesector vergrootten hun productieomvang in april in aanzienlijke mate. Deze toename was iets groter dan in maart en de tweeëntwintigste op rij. De laatste gegevens wijzen erop dat deze hogere productieomvang het gevolg was van het grotere aantal ontvangen nieuwe orders in de sector.
Productie index

Nieuwe export orders index
Het aantal ontvangen nieuwe orders uit het buitenland nam in april flink toe. Dit is de tweeëntwintigste opeenvolgende maand dat groei werd geregistreerd en ondanks dat de toename voor de tweede keer kleiner was dan de voorgaande maand, bleef deze toch aanzienlijk. De gegevens wijzen in het bijzonder op een toename van de vraag uit Duitsland. De VS en China werden eveneens genoemd met betrekking tot het binnenhalen van nieuwe orders.
Export orders index

Werkgelegenheid index
De werkgelegenheid bij de Nederlandse productiebedrijven nam in april flink toe. Deze toename was bovendien de op één na grootste sinds juni 2007 (alleen februari 2011 was groter). De personeelsbestanden stijgen nu al twaalf maanden achter elkaar. Deze laatste stijging werd door de respondenten toegeschreven aan de forse toename van het aantal ontvangen nieuwe orders.
Werkgelegenheid index

Over de NEVI PMI…
De NEVI Purchasing Managers’ Index is een samengestelde index ontworpen om een algeheel beeld te verkrijgen van de economische activiteiten in de verschillende industrieën. Een score van de PMI onder de 50,0 geeft daling van de industriële activiteit aan, een score boven het kritische punt van 50,0 duidt op een groeiende economie. Een score van 50,0 duidt erop dat er geen veranderingen hebben plaatsgevonden. Hoe groter de afwijking van 50,0, hoe groter de mate van verandering in de index is.

Over NEVI, het kennisnetwerk voor inkoop en supply management…
NEVI is hét kennisnetwerk voor inkoop en supply management. Als kenniscentrum van en voor inkoopprofessionals en een netwerk van circa 8.000 personen, maakt  NEVI inkoopkennis toegankelijk voor iedereen die betrokken is bij het inkoopproces. Dit doet NEVI onder andere door  het organiseren van congressen en netwerkbijeenkomsten, het geven van opleidingen en trainingen, het uitgeven van publicaties en het subsidiëren van hoogleraren, lectoren en promovendi op het gebied van inkoop- en supply management.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.