Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
04
06
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Global
Soort:

Oud-minister Ruding: "Overheid heeft leergeld PPS betaald"

De honderden weggegooide miljoenen door de overheid bij de bouw van de Wijkertunnel ten spijt, stelt oud-oud-minister van Financiën Onno Ruding dat de overheid nog altijd het beste uit is met PPS.

Rijksambtenaren hebben waarschijnlijk nu nog nachtmerries van het debacle rond de Wijkertunnel op de A9 tussen Velsen en Beverwijk. Om de tunnel te financieren maakte de overheid gebruik van PPS, maar dit verliep niet zoals verwacht. Doordat er geen contractuele limiet werd gesteld aan het aantal passages van voertuigen, betaalde de overheid sinds de oplevering van de tunnel in 1996 honderden miljoenen euro’s te veel aan een consortium van banken en verzekeraars. 

Ervaring rijker
Onder andere de Algemene Rekenkamer en de Tweede Kamer uitten forse kritiek op de financiering van de Wijkertunnel. Onno Ruding, minister van Financiën tussen 1982 en 1989, stelt dat de overheid veel heeft geleerd over PPS en inmiddels genoeg kennis en ervaring heeft opgedaan om daarvan te profiteren. “De indruk zou kunnen ontstaan dat dergelijke PPS-projecten voor private financiering van infrastructuur in het algemeen ongewenst zijn: te duur voor de overheid. Die indruk is echter onjuist”, zo zegt Ruding. 

Door middel van PPS werkt de overheid samen met bedrijven aan het realiseren van huisvesting en infrastructuur, zoals het bouwen van wegen. Met PPS wil de overheid projecten laten uitvoeren door bedrijven tegen een marktconforme prijs. De overheid is als het ware de regisseur en de bedrijven zijn de uitvoerders. Het afgelopen decennium besteedde de overheid vier projecten aan waarbij de infrastructuur voor een deel privaat is gefinancierd. 

PPS forse meerwaarde
Volgens de Commissie Private Financiering van Infrastructuur zijn de ervaringen met private financiering, als onderdeel van publiek-private samenwerking door middel van Design-Build-Finance-Maintain-contracten, positief. Ruding is van mening dat zulke PPS-projecten in de praktijk een forse meerwaarde opleveren over de gehele levensduur van het project. Volgen hem is de prijs-kwaliteitverhouding beter als de overheid gebruikmaakt van PPS. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.