Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
13
08
12
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Outsourcing
Soort:

Outsourcing kleding Amerikaanse sporters leidt tot Olympische rel

Van boze opzet bij de inkoopafdeling van kledingconcern Ralph Lauren zal wel geen sprake zijn geweest, maar het inschakelen van buitenlandse leveranciers voor de kleding van Amerikaanse Olympiërs heeft desondanks veel kwaad bloed gezet in de VS.

Het gaat nota bene om de kleding die de Amerikaanse sporters moesten dragen tijdens de Olympische openingsceremonie. Dit meldt het Amerikaanse persbureau AP. Dat het Amerikaanse Olympische comité USOC Ralph Lauren heeft toegestaan de ceremoniële uniformen in China te laten maken, kwam USOC op veel kritiek te staan. Doordat de Amerikaanse economie moeilijke tijden doormaakt en de werkloosheid hoog is, vinden verschillende democratische en republikeinse politici dat USOC de productie van de uniformen in eigen land had moeten houden.

Brandstapel
De democratische senator Harry Reid zei “ontstelt” te zijn door de beslissing van het Olympische comité. “Ik denk dat ze zich moeten schamen. Ze zouden alle uniformen op een stapel moeten gooien, deze in brand steken en opnieuw moeten beginnen.” Amerikaanse atleten toonden zich wat nonchalanter over de kledingkwestie. Beachvolleyballer Todd Rogers liet bijvoorbeeld weten dat er belangrijkere zaken zijn dan de vraag waar Ralph Lauren de uniformen voor de openingsceremonie laat maken.

Verkiezingen
Critici zien de politieke verontwaardiging vooral als onderdeel van de strijd in de aankomende presidentsverkiezingen. Deze worden gedomineerd door de thema’s economie en werkgelegenheid. Volgens een Amerikaanse branchevereniging wordt 98 procent van de in de VS verkochte kleding en 99 procent van de verkochte schoenen in het buitenland gemaakt, vooral vanwege de lagere productiekosten. Saillant is dat het Amerikaanse Olympische team met privaat geld gefinancierd is. Chicago Tribune-journalist Philip Hersh: “Zolang de overheid Olympische sporters financieel niet ondersteunt, zoals in bijna elk ander land gebeurt, heeft het Congres geen enkel recht om het Olympische comité te vertellen waar het haar uniformen vandaan haalt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.