Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
25
03
05
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Global
Soort:

OV in vier grote steden aanbesteed

De vier grote steden (Amsterdam. Rotterdam. Den Haag en Utrecht) moeten vanaf 2009 het busvervoer en vanaf 2017 het railvervoer in hun stad aanbesteden. De vervoerbedrijven moeten zich losmaken van de gemeenten.

Het kabinet heeft daarmee op voorstel van minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) ingestemd. Gemeenten die voor 2007 hun gemeentelijk vervoerbedrijf hebben verkocht. krijgen drie jaar langer de tijd voor het aanbesteden van het busvervoer (tot 2012).

Van het streekvervoer en het vervoer in kleine en middelgrote steden is momenteel al 40% aanbesteed. Het aanbesteden van dit streek- en stadsvervoer wordt verplicht vanaf 1 januari 2007. Uit de ervaringen in het streekvervoer blijkt dat aanbesteding leidt tot 20% 'meer waar voor het geld'. Ook verbetert de kwaliteit door moderner materiaal dat beter toegankelijk is.

Aanbesteding railvervoer Omdat de relaties tussen gemeente en tram- of metrobedrijf ingewikkeld zijn. is een langere voorbereiding op de aanbesteding nodig. Het kabinet heeft daarom besloten de verplichting tot aanbesteding van het railvervoer uit te stellen tot 2017. De vier gemeentelijke vervoerbedrijven moeten wel aantonen dat zij voldoende stappen zetten om zakelijker. klantgerichter en marktconform te werken.

In 2009 vindt een evaluatie plaats. De vervoerbedrijven worden vergeleken op de geboden kwaliteit en de doelmatige besteding van overheidsmiddelen. Als blijkt dat de bedrijven onvoldoende hebben bereikt. wil het kabinet de aanbestedingsverplichting vervroegen naar 2012.

Bron: ministerraad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.