Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
24
10
11
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Economie
Soort:

Overheid betaalt 5 miljard teveel door gebrek ict-kennis

De Nederlandse overheid is bijzonder kwistig als het gaat om ict-projecten. Jaarlijks verspeelt het Rijk hierdoor vijf miljard euro. Dit gebeurt zelfs doelbewust, zo meent een ict-ondernemer in het KRO-programma Goedemorgen Nederland.

René Veldwijk van ict-dienstverlener Ockham was te gast in het radioprogramma en poneerde deze stelling. Een harde onderbouwing van het bedrag heeft hij niet, concludeert ook website Computable.nl, maar hij verdedigt zich met de bewering “dit is consensus en het wordt niet ontkend.”

Bewust beleid
De reden achter de verspilling is eigenlijk vrij grotesk. Veldwijk: “Als grote projecten mislukken heeft eigenlijk niemand pijn. Als het falen geen publiciteit oplevert, merkt niemand het. In zo’n project wint iedereen: de beleidsmakers, maar zeker ook de grote ict-bedrijven. Projecten lopen vaak een factor twintig uit de hand en opdrachtgevers betalen gewoon de factuur. De kern van het probleem is dat de opdrachtgever dit kan maken, zonder dat het schaadt. Soms is het zelfs bewust beleid vanuit de overheid.”

Alles slikken
Een gebrek aan kennis bij de opdrachtgever lijkt hieraan ten grondslag te liggen. Veldwijk: “Zodra het over ict gaat, kijkt iedereen de andere kant op. Ict is moeilijk te begrijpen, waardoor alles maar van een ict-bedrijf wordt geslikt. Dit zou anders moeten zijn. Als het moeilijk wordt, moet je juist goed opletten.” In het licht van de economische crisis zou dit allemaal duidelijker moeten worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.