Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
24
12
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2
Door Bas Heerink
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

Overheid haalt ‘sjoemelstroom’ uit Noorwegen

De rijksoverheid gaat komend jaar goedkope certificaten voor groene stroom uit Noorwegen halen. De certificaten die het Rijk in november van dit jaar inkocht leidt echter nauwelijks tot reductie van de CO2.

‘Sjoemelstroom’, zo wordt de door de overheid ingekochte Noorse groene stroom ook wel genoemd. De Nederlandse overheid heeft zichzelf namelijk verplicht om duurzame energie in te kopen. De belangrijkste doelstelling van de inkoop van groene stroom is dat er minder CO2 in de lucht komt. De groene stroom die de rijksoverheid in november van dit jaar heeft ingekocht, leidt amper tot reductie van CO2. De PvdA heeft Henk Kamp van economische zaken dan ook om duidelijkheid gevraagd wat betreft deze ‘sjoemelstroom’. Kamp zelf is zich echter van geen kwaad bewust.

Valse certificaten
Het Ministerie van Defensie is namens de rijksoverheid verantwoordelijk voor de inkoop van energie. Volgens de wet is de Noorse stroom duurzaam, maar in de praktijk blijkt dit niet geheel de waarheid. Noorse waterkrachtcentrales verkopen hun stroom zonder het product ‘groen’ te noemen, waardoor zij de bijbehorende groene etiketten los kunnen verkopen. In 2008 ontstond er al een flinke discussie over het afschaffen van de handel in groene stroom, want destijds werd al duidelijk dat de groene stroom uit Noorwegen niets toevoegt aan de werkelijke hoeveelheid.

Van geen kwaad bewust
Het Rijk met al haar gebouwen, ambtenaren en apparaten verbruikt jaarlijks evenveel stroom als 300 duizend huishoudens in Nederland. Met de inkoop van de Noorse ‘sjoemelstroom’ willen zij toch duurzaam lijken. Minister Kamp is zich van geen kwaad bewust. Volgens de minister van Economische Zaken is het beleid van het kabinet erop gericht om meer duurzame energie te gebruiken. Aangezien dat nu in Nederland nog niet voldoende is, schakelt de overheid over op het inkopen van groene stroom uit het buitenland, met als gevolg dat het gaat om stroom die niet bijdraagt aan de reductie van de CO2-uitstoot in Nederland.

Reacties:

  • Anoniem | 24-12-2013 om 17:00

    En dus eigenlijk GEWOON zinloos is. Zonde van het geld want als het voor window dressing is dan kan je het beter laten.

  • Anoniem | 06-01-2014 om 15:12

    Hier is toch een mooie term voor ‘green washing’?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.