Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
11
07
11
Michèle Giebing
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Michèle Giebing
Dossier: Inkoopboeken
Soort:

Overheid laat kansen liggen bij besparen inkoop

Het kabinet zou behoorlijk kunnen besparen als het gaat om inkoop. Per jaar besteedt de Nederlandse publieke sector voor zo’n 120 miljard euro aan. Dit blijkt uit recente cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Een groep prominente hoogleraren op het gebied van aanbesteden stelt dat de overheid tot 10 miljard euro kan besparen, mits zij de inkoop beter coördineert. Dit zorgt niet alleen voor forse besparingen, maar stimuleert ook innovatie. De hoogleraren achten dat zeker zo belangrijk. 

Verantwoordelijkheid
Jan Telgen, hoogleraar inkoopmanagement aan de Universiteit van Twente, stelt dat iedereen zijn steentje bijdraagt, maar er geen samenhang is. “Niemand in het kabinet houdt zich bezig met de inkoop bij de provincies en gemeenten, laat staan het aanbestedingsbeleid bij ziekenhuizen en scholen”, zegt Telgen in het Financieele Dagblad.

Stimuleren
Onduidelijkheid over wie verantwoordelijk is, lijkt dus het grootste probleem. Wanneer het kabinet de touwtjes in handen neemt bij de inkoop in de hele publieke sector, kan dat zo’n 4 tot 8 procent bezuinigen, zo schat hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de TU Eindhoven. Volgens hem is het belangrijk dat de overheid professionele inkoop stimuleert en het grote aantal organisaties waarbij wordt ingekocht, terug te brengen naar een beter overzichtelijk aantal. De hoogleraren stellen dat de potentiele bezuinigen niet alleen innovatie stimuleren, maar ze ook duurzaamheid bevorderen en ze het kleinbedrijf steunen.

Michèle Giebing
Door Michèle Giebing
Michèle Giebing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.