Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
10
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Koen Bugter
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Overheid verspilt miljarden met ICT-projecten

De Nederlandse overheid gooit jaarlijks tussen de 1 en 5 miljard euro over de balk door ICT-mislukkingen. De parlementaire onderzoekscommissie onder leiding van Ton Elias (VVD) deed onderzoek naar ICT-projecten. Zij presenteerden woensdagochtend de conclusie dat de overheid chaotisch en ondoorzichtig omgaat met ICT. Het Rijk zou hierdoor miljarden euro's verspillen.

Departementen zetten vaak onmogelijke ICT-opdrachten uit, die bedrijven regelmatig toch uitvoeren in de wetenschap dat later meerwerk volgt. De commissie spreekt in dat verband van perverse prikkels bij de aanbestedingen.  Ambtenaren spreken de politieke leiding te weinig tegen wanneer het parlement wordt toegezegd dat ook onmogelijke eisen zullen worden ingewilligd, of informatie in die richting bereikt de politieke top niet. De departementen vragen vervolgens in aanbestedingen om, wat tijdens de hoorzittingen genoemd werd, "een auto zonder stuur." Zij vragen iets dat niet kán werken.

De 1 tot 5 miljard euro aan verspilling is een veilige schatting volgens de parlementaire onderzoekscommissie. Het eindrapport spreekt over "een onaanvaardbaar hoog bedrag."

De Kamercommissie zegt verder dat er "een ongebreideld ICT-enthousiasme" heerst, maar dat de Kamer geregeld om beleid vraagt zonder het belang van ICT voor de uitvoering te beseffen. Ook zouden bewindspersonen vaak toezeggingen doen die niet op haalbaarheid zijn getoetst. "Het Rijk heeft zijn ICT-projecten vaak niet in de hand voor wat betreft de kosten, de tijd of zelfs het eindresultaat." Volgens Elias zijn taken en verantwoordelijkheden daarmee versnipperd en onduidelijk. De commissie zegt dat niemand precies weet hoeveel de overheden aan ICT uitgeven en dat daardoor ook onduidelijk is hoeveel geld er exact gemoeid is met mislukkingen.

Elias beveelt de oprichting aan van "het BIT", het Bureau ICT-toetsing. Alle ICT-projecten van de rijksoverheid van boven de 5 miljoen euro moet "het BIT" toetsen aan de hand van een aantal "boerenverstandsregels." Die regels moeten tot bezinning bij de overheid leiden. Volgens de commissie moet het BIT de voortgang van de projecten ook blijven volgen. Het moet normaler worden dat projecten worden stopgezet. 

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Reacties:

  • carine.missiaen@rsz.fgov.be | 28-10-2014 om 12:31

    Zeer herkenbaar. Ook in België.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.