Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
23
11
09
Wim Nieland
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Wim Nieland
Dossier: Inkoop
Soort:

P-flue

Wordt inkoop wel genoeg gewaardeerd? Stelt inkoop eigenlijk wel wat voor? Door m’n werk en m’n bijbaantje bij Nevi kreeg ik in de loop van de tijd sterk de indruk dat inkoop hot is en toegevoegde waarde biedt aan organisaties. Dat inkoop inmiddels voorgoed de strijd van verkoop had gewonnen.

Ik neem mezelf én inkoop serieus. Ik sta er mee op en ik ga er mee naar bed. Ik lees bijna alleen maar inkoopliteratuur en volg het vak op de voet. Maar sinds afgelopen week vraag ik me serieus af waar ik het allemaal voor doe. Ik krijg de indruk dat de wereld om me heen inkoop niet serieus neemt en dat ik het zelf dus allemaal een beetje overschat. Zou ik ziek zijn?

Je gaat toch twijfelen. De Mexicaanse griep grijpt nietsontziend om zich heen. Oude-van-dagen, jonge kinderen en mensen met astma worden ingeënt. Dat zijn de risicogroepen. Baby’s tot een half jaar niet. Maar hun ouders dan weer wel. Nou ben ik zo’n ouder met een heel jong baby’tje, dus ik ben binnenkort aan de beurt om, waarschijnlijk in het lokale wijkcentrum, een prikje te gaan halen. Ik raak er niet van in paniek. Ik ben niet vast snel naar de huisarts gegaan zoals veel bezorgde ouders en de voltallige AZ-selectie wel hebben gedaan. Ik wacht mijn oproep rustig af. Grote verontwaardiging onder de crècheleidsters. Waarom zij niet mogen? Nou, omdat er niets fout gaat als zij de griep krijgen, lijkt me zo. Maar kennelijk hoor je jezelf dit af te vragen als beroepsgroep. Dus daarom vraag ik me af, waarom alle inkopers, als professie, niet worden opgeroepen om geënt te worden. Waarom zouden we als maatschappij dit risico lopen? Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als alle inkopers ziek zijn of erger nog, als de helft het straks niet zal overleven. Dan ligt de economie, die net uit de recessie is, meteen weer op z’n gat. Maar dan nog veel erger dan een half jaar geleden. Stel je voor: geen levensmiddelen meer in de supermarkt, geen grondstoffen meer in de fabrieken en geen nieuwe computers meer op kantoor. Dat loopt binnen no-time in de soep.

Nevi anticipeert wel vast goed op deze massale uitbraak. Na de universiteiten hebben nu ze al drie hogescholen zover dat je er op inkoop kunt afstuderen. Ze voorzien een explosieve behoefte aan inkopers. Ná die Mexicaanse griep natuurlijk. Een andere instantie, ons kabinet, kijkt ook vooruit. Zij doen ook een duit in het maatschappelijke zakje. “Een buitenkansje, in één klap 5% inkopers erbij” moeten ze gedacht hebben. Dát moet dan ook de reden zijn dat ze inkoop niet tot ‘zwaar beroep’ hebben bestempeld. Dan kunnen ze ons laten doorwerken tot we 67 zijn. Inkoop ís overigens wel een zwaar beroep. Vergeleken met inkopers hebben stratenmakers, metaalwerkers en onderwijzers maar een simpel baantje. Ga er maar aan staan: bedrijven overeind houden in slechte tijden, snel innovaties binnen brengen en toeleveringsrisico’s beperken. Die verantwoordelijkheid valt bepaald niet mee. En als je dan ziet wat we er voor terug krijgen…

Die massale sterfte onder inkopers en het doorwerken tot je 67e vind ik beide een akelig voor-uitzicht. Omdat er geen speciale vakbond voor inkopers is, roep ik u en alle andere inkopers daarom op om massaal in actie te komen. Het is niet m’n bedoeling om met spandoeken op het Malieveld te gaan staan, maar iets met veel meer effect. Ga massaal naar uw huisarts. Met zulke vage klachten, dat hij u alleen naar huis kan sturen met de diagnose van de procurement flue. Een hardnekkig virus, (het H2N2 influenza) dat ernstige verschijnselen kent. Fake de volgende klachten: Je ijlt in je slaap dat Kraljic zalig is verklaard en dat contractmanagement morgen tot koning wordt gekroond. Je wordt ’s nachts schreeuwend om Van Weele en badend in het zweet wakker. De P-flue kent gelukkig geen verschijnselen van koorts. Maar wel komen er allemaal oranje vlekjes op je buik. Vlekjes die met een beetje fantasie lijken op het nieuwe Nevi-logo. Die kun je er dan zelf op tekenen met een viltstift. Als placebo-medicijn kun je de Deal! onder je kussen leggen. Dan kun je je werkgever of de arbo-arts in ieder geval zeggen dat je er alles aan doet om er weer af te komen. Maar nog mooier zou het zijn als inkopers gewoon ook een prik zouden mogen krijgen van minister Klink en dat minister Donner inkoop even zwaar zou vinden als de stratenmakerij.

Wim Nieland
Door Wim Nieland
Wim Nieland is directeur publiek bij AevesBenefit; hét inkoopadviesbureau voor Advies, Werving & Selectie, Detachering en Outsourcing. Kijk voor meer informatie op de website van AevesBenefit (AevesBenefit.com).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.