Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
12
02
13
Peter Streefkerk
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Peter Streefkerk
Dossier: Onderzoek
Soort:

Paardenvleesschandaal mede door lastige supply chain

De Europese voedsel supply chain is ernstig in verlegenheid gebracht door onthullingen over de aanwezigheid van paardenvlees in kant en klare rundvleesproducten. Naar aanleiding van onderzoek door de Britse overheid en de detailhandel heeft men consumenten in Groot-Brittannië en Frankrijk geïnformeerd over de bevindingen dat Roemeens paardenvlees is gebruikt in een groot aantal rundvleesproducten. Als gevolg daarvan hebben supermarkten en leveranciers in Frankrijk en Groot-Brittannië meerdere rundvleesproducten uit de schappen gehaald.

Deze vorm van ernstige fraude wordt nog eens verergerd door de ingewikkelde supply chain. Daardoor is het gecompliceerd de oorsprong van de rundvleesproducten te achterhalen. Onderzoek bij het Zweedse Findus, een van de ondernemingen die afgelopen week genoemd werd in de Britse pers, toonde de kwetsbaarheid van deze supply chain die zich uitstrekt door heel Europa. Een supply chain die loopt van de boer via slachthuis en verschillende producenten naar groothandel en uiteindelijk detailhandel.

Findus ontvangt haar rundvlees van een bedrijf in Noordoost Frankrijk Comigel. Dit bedrijf levert hetzelfde rundvlees aan voedingsleveranciers en detailhandel in 16 landen. De producten van Findus die deels paardenvlees bevatten zijn afkomstig van een Comigel vestiging in Luxemburg. Comigel op haar beurt ontvangt haar producten van een bedrijf in Zuidwest-Frankijk Spanghero. Spanghero is een onderdeel van Poujol. Dit bedrijf kocht het rundvlees bij een Cypriotische leverancier die weer werd bevoorraad door een Nederlands bedrijf. Deze onderneming tenslotte betrok haar producten weer van twee Roemeense slachthuizen.

Het paardenvlees schandaal maakt in ieder geval duidelijk dat deze supply chain kwetsbaar is en vele schakels in verschillende landen kent. Een drietal Findus-vestigingen heeft afgelopen weekend aangekondigd dat ze opgelicht zijn. Ze beginnen een rechtszaak tegen vooralsnog onbekende personen of leveranciers. Waarschijnlijk zal dit een kettingreactie aan rechtszaken in de supply chain opleveren, waarvan de uitkomsten momenteel onbekend zijn.

Bij het beantwoorden van de schuldvraag zal in ieder geval aan de orde komen waarom pas aan het eind van de keten is ontdekt dat paardenvlees verwerkt is in rundvleesproducten. Paardenvlees wijkt qua smaak, kleur en samenstelling namelijk aanzienlijk af van rundvlees. Een enkele kwaliteitscontrole missen kan gebeuren, zoals de bedorven zalm bij het Nederlandse bedrijf Foppen vorig jaar liet zien. De omvang van de geconstateerde fraude doet echter vermoeden dat er hier meer aan de hand is dan een incident. Deze vermoedens worden versterkt door het aanzienlijke prijsverschil: rundvlees kost circa € 4 en paardenvlees minder dan € 1 per kilo.

Britse ministers hebben consumenten gewaarschuwd dat zij deze week meer slecht nieuws mogen verwachten. Dit op basis van onderzoek naar de herkomst van een groot aantal andere rundvleesproducten.

Peter Streefkerk
Door Peter Streefkerk
Peter Streefkerk is mede-eigenaar van Starck Training & Development en Respect Inkoopconsultancy. Hij houdt zich bezig met interim management, advisering, projectmanagement, training en coaching op het gebied van contractmanagement en inkoop. Hij is auteur van de boeken Inkopen voor Dummies, Inkoop en een groot aantal artikelen over inkopen. Volg Peter op Twitter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.