Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
04
09
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Inkoop
Soort:

Patiëntenstop GGZ-instelling door te krap budget

Een aantal zorgverzekeraars hebben te weinig zorg ingekocht. Daardoor neemt de Zeeuwse GGZ-instelling Emergis vanaf oktober geen nieuwe patiënten van die zorgverzekeraars aan. GGZ Nederland ziet dat dit probleem zich vaker voordoet en verwacht dat er meer behandelstops volgen. Dat meldt Trouw.nl.

Zorgverzekeraars kopen aan het begin van het jaar behandelingen in op basis van het aantal patiënten dat het jaar daarvoor zorg nodig had. Elk behandeltraject heeft een vaste prijs. Volgens Paul de Schipper, bestuurder van Emergis, zijn er niet meer mensen die zorg nodig hebben, maar hebben ze vooral zwaardere, en dus duurdere, behandelingen nodig. De zorg voor patiënten wordt nu uit eigen zak betaalt, maar dit kan volgens De Schipper niet veel langer doorgaan.

Afspraak is afspraak
Een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland zegt dat GGZ-instellingen tijdig moeten aangeven als er sprake is van een budgetkrapte. Verzekeraars kunnen dan geld bijleggen of wijzen naar de afspraak die is gemaakt. Dat laatste gebeurd steeds vaker. Volgens een woordvoerder van GGZ Nederland hebben de verzekeraars wel voldoende geld om behandelingen in de GGZ in te kopen, maar zetten zij zich daarvoor onvoldoende in.

Problemen in de zorg
Dit soort problemen doen zich vaker voor in de zorg. Vorig jaar oktober dreigde het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten met een patiëntenstop doordat er te weinig geld was. Ook Buurtzorg Nederland vreesde in 2015 dat zorgverzekeraars onvoldoende zorg hadden ingekocht. De organisatie verwachtte grote problemen voor zijn cliënten, maar uiteindelijk bleek dat iedereen toch kon worden geholpen. De jeugdzorg, dat per 1 januari 2015 door gemeenten wordt ingekocht, heeft door te weinig budget ook verschillende problemen gehad.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.