Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
26
02
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Index / overzicht / marktplaats / overig
Soort:

Patiënt en personeel in de kou door aanbesteding thuiszorg

De keuze van de gemeente Zutphen om de thuiszorg op prijs aan te besteden pakt bijzonder ongunstig uit voor alle direct betrokkenen. Hulpverleners worden fors gekort op hun salarissen en een deel van de patiënten blijft zonder zorg achter.

De aanbesteding van de gemeente Zutphen heeft tot gevolg dat de bestaande zorgaanbieder, Vérian Clean & Care, wordt verwisseld voor drie nieuwe bedrijven die lagere tarieven kunnen aanbieden: Zorgkompas, Stichting Zorggarant Noord-Nederland en Tzorg. Het contract met Vérian loopt per 1 maart af.

Salarispijn
Inmiddels is duidelijk geworden dat de wisseling van de wacht vervelende consequenties heeft voor zowel hulpverleners als patiënten. Zo wordt Vérian-medewerkers weliswaar de mogelijkheid geboden over te stappen naar de nieuwe aanbieders, maar moeten ze daarbij wel 25 tot 30 procent van hun salaris inleveren. De Abvakabo verwijt de gemeente nu te weinig naar de belangen van het personeel te hebben gekeken. Volgens het regionale dagblad De Stentor heeft de gemeente dit gevolg van de aanbesteding helemaal niet aan zien komen.

Klanten in de kou
Om alle hulpbehoevenden in Zutphen te kunnen bedienen, is de overstap van personeel naar de nieuwe aanbieders juist hard nodig. Overstappende werknemers mogen slechts twee van hun cliënten meenemen. Zelfs wanneer alle 175 werknemers (die voor Vérian 1500 klanten verzorgden), zouden overstappen, dan nog heeft dit als gevolg dat meer dan duizend klanten op zoek moeten naar een nieuwe thuiszorger.
De gevolgen van de aanbesteding heeft geleid tot veel rumoer in de lokale politiek. De plaatselijke SP-fractie heeft inmiddels vragen gesteld aan het college van B&W

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.