Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
03
07
09
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door ANP
Dossier: Inkoop
Soort:

PEFC Zweden voldoet aan Nederlandse Inkoopcriteria

PEFC Zweden voldoet aan de Nederlandse Inkoopcriteria voor hout, zo oordeelt TPAC, de Toetsingscommissie Inkoop Hout. "Een mooi resultaat" stelt voorzitter Helias Udo de Haes, "met deze toetsing heeft de Commissie helderheid gegeven over het grootste deel van het gecertificeerde hout dat op de Nederlandse markt wordt aangeboden." Eerder oordeelde TPAC namelijk al dat het hout van de systemen FSC Internationaal, PEFC Duitsland en FFCS (PEFC Finland) voldoet aan de Nederlandse Inkoopcriteria. "De inkopers van de overheid kunnen nu echt werk gaan maken van Duurzaam Inkopen en de houtbranche op haar beurt weet ook waar ze op moet inzetten" aldus Udo de Haes.

Vooral de ecologische aspecten van het bosbeheer zijn heel goed gewaarborgd, zo is PEFC Zweden één van de weinige systemen die expliciet vereisen dat ten minste 5% van het productiebos apart gehouden wordt voor bescherming. In de praktijk is zelfs 10-15% van het PEFC bos beschermd omdat bos met een opbrengst van minder dan 1 m3 per ha bij wet beschermd is. Maar er zijn ook verbeterpunten voor PEFC Zweden aan te wijzen zoals op het gebied van inspraak en consultatie van de inheemse Sami bevolking.

Volgens Udo de Haes levert de toetsing echter ook inzichten op voor de eigen Inkoopcriteria. "TPAC vereist bijvoorbeeld dat door de bosbeheerder een managementplan openbaar wordt gemaakt. Voor kleine boseigenaren met maar een paar hectare, waar Zweden er enkele duizenden van heeft, stuit dit al gauw op praktische bezwaren. In Zweden wordt heel functioneel invulling gegeven aan dit criterium: kleine boseigenaren moeten voorafgaand aan de kap via een formulier onder andere kenbaar maken waar en wat ze willen kappen, welke beschermingsmaatregelen ze gaan nemen en waar de belangrijke beschermobjecten zich bevinden".

De toetsingscommissie verwacht ook binnenkort het toetsingsresultaat van PEFC België bekend te kunnen maken. En ook doorloopt op dit moment het eerste tropische systeem de toetsingsprocedure: voor het Maleisische MTCS werd afgelopen maand een stakeholder forum gehouden. Acht forumbijdragen ontving de Commissie in totaal. Mede dankzij dit commentaar kan de Commissie een weloverwogen beoordeling maken van het Maleisische certificatiesysteem.

Het laatste systeem dat zich in de procedure bevindt is PEFC Internationaal. Deze toetsingsprocedure zal worden afgerond zodra PEFC klaar is met de revisie van haar criteria, naar verwachting november dit jaar. Tijdens de startbijeenkomst van dit herzieningproces op 27 mei heeft de Commissie middels een presentatie aangegeven welke elementen naar haar mening moeten worden verbeterd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.