Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
18
03
08
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Global
Soort:

Peter Tanghe "Europees aanbesteden heeft geen interne markt gecreeerd"

Denken dat er een Internationale markt (Interne markt) is ontstaan op basis van Europees aanbesteden is onzin. constateert Peter Tanghe in zijn masterthesis. Er is maar weinig toegevoegde waarde en het internationaal zakendoen vindt al in de ketens plaats. Bovendien zijn de Richtlijnen een belemmering voor professionele inkooporganisaties.
In het hoofdstuk aanbevelingen van zijn onderzoek Europees aanbesteden: Onmogelijk. onnodig of… anders…?! stelt Peter Tanghe een aantal verbeteringen voor die het Internationaal zakendoen op basis van Europees aanbesteden op gang zouden kunnen helpen: invoering van internationaal erkende specificaties en productnormen. een verplichting tot Europese marktconsultatie en de verplichting om ook Engels- en Duitstalige offertes te accepteren. Ze staan er vooral voor de vorm. zegt Tanghe. “Eigenlijk zou het Europees aanbesteden om internationaal zakendoen te bevorderen. afgeschaft kunnen worden. Het is een min of meer zinloze praktijk. Cross-border-trade vindt al in de ketens plaats en daardoor zijn de betreffende doelstellingen van de Lissabonagenda feitelijk al gehaald. Slechts 0.51% van alle opdrachten die de Rijksoverheid Europees aanbesteedt. wordt gegund aan een buitenlandse deelnemer.”

Het cijfer is nog lager dan de 1% die al jaren als gerucht rondgaat en die Tanghe aangreep om op statistische fundering te onderzoeken. Hij behaalde er zijn Master of Business Administration mee aan de Universiteit van Nyenrode. Ondertussen werkte hij als inkoopmanager bij het Centraal Justitieel Incassobureau in Leeuwarden. zoals nog steeds. Tanghe verzamelde documentatie over 1.000 Europese aanbestedingen door de Rijksoverheid. Daaruit bleek dus dat buitenlandse bedrijven zelden inschrijven op aanbestedingen en nog minder vaak een opdracht gegund krijgen. Tanghe: “Alleen bij specialistische producten of diensten is er toegevoegde waarde.” De Europese Commissie is daar wel van op de hoogte. denkt Tanghe. “Ik heb ze benaderd om mee te werken. maar dat verzoek werd afgewezen. Jammer maar op zichzelf begrijp ik dat wel. Het ligt natuurlijk nogal politiek gevoelig. Overigens ben ik intussen wel uitgenodigd voor een gesprek over mijn thesis ”

Europees aanbesteden k

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.