Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
19
02
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Philips structureel opgelicht door partners

Philips is de afgelopen jaren slachtoffer geworden van grootschalige bedrijfsfraude door kleine buitenlandse partnerbedrijven. Bestuurders bij deze partnerbedrijven sluisden miljoenen euro’s weg. Philips verloor volgens berekeningen van FD.nl zo’n 20 mljoen euro.

De fraude speelde zich af bij de controle en betaling van vrachtkosten. De miljarden aan geldstromen van Philips werden gecontroleerd door een aantal kleine partijen. Een aantal van deze partijen maakte gebruik van het gebrekkige zicht dat Philips op de betaalstromen had, door leveranciers structureel te laat te betalen. Zo creëerden zij overschotten, die zij wegsluisden naar privérekeningen.

Verduistering jarenlang mogelijk
Inspeg is een van de frauderende partijen, een voormalige Philips-dochter in Duitsland. Een andere frauderende partner was een Amerikaans bedrijf Trendset. Beide bedrijven zijn failiet gegaan door het frauduleus handelen van de eigenaren. Trendset had bijvoorbeeld geen CFO in dienst en liet zijn jaarrekeningen niet controleren, waardoor verduisteringspraktijken jarenlang mogelijk waren.

Totale schade van 70 miljoen
De Philips-zakenpartners konden van het achterovergedrukte geld huizen, sportwagens en lidmaatschappen van chique clubs kopen. Naast Philips werden ook multinationals Bauknecht, L’Oréal en Husqvarna door deze bedrijven opgelicht. De totale schade die Inspeg en Trendset konden veroorzaken bedroeg bijna 70 miljoen euro.

Gebrekkige interne controle
Curator Volker Quinkert van de voormalige Duitse Philips-docther wijt de grote schade van Philips aan gebrekkige interne controle bij het concern. Philips geeft aan zijn interne controlesysteem te hebben aangescherpt na de affaires. Het bedrijf kan het grootste gedeelte van de schade verhalen op zijn verzekeraar. Hierdoor blijft het verloren bedrag beperkt tot 5 miljoen euro.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Reacties:

  • Anoniem | 25-02-2015 om 19:49

    Het oog van de meester maakt het paard nog steeds vet. Bij uitbesteding is er vaak maar een winnaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.